Ponderea surselor de energie regenerabilă în economia naţională a crescut de la 23% din consumul total de energie al ţării la 40% în doar un an. Potrivit previziunilor pe parcursul a celor 20 de ani de viață ai centralelor eoliene instalate până în prezent în economia ţării vor intra de 4,5 miliarde de euro.
Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a participat în această săptămână la Conferința Ministerială organizată de Inițiativa Central Europeană (CEI), for de cooperare Regională ce reunește 10 state membre ale Uniunii Europene și 8 state ne-membre. Discuțiile statelor au abordat domeniul energiilor regenerabile ca sursă de suport în creșterea durabilă a economiilor națiunilor din interiorul CEI.
Referindu-se la evoluția în acest sector, ministrul mediului Attila Korodi a precizat că “ în anul 2012 mai bine de 23% din consumul total de energie al țării noastre provenea din surse regenerabile. Creșterile ponderii energiei verzi livrate în sistemul național au cunoscut o evoluție spectaculoasă an de an, astfel că, la finalul anului 2013, procentul energiilor regenerabile a ajuns la peste 40%.”
Ministrul a remarcat că dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile în România a plecat de la două premise favorabile acestui domeniu: ”pe de-o parte țara noastră are un potențial al surselor de energie regenerabilă care a făcut ca experți mondiali să plaseze România pe locul 10 în lume, în clasamentul țărilor celor mai atractive pentru investiții în energia vântului și locul 13 în lume la capitolul potențial total al surselor de energie regenerabilă. Dincolo de acest potențial România a găsit soluții pentru investitori stabilind o schemă națională de sprijin, care a generat dezvoltarea cu pași repezi a acestui sector”.
În ceea ce privește efectele sociale și ale ocupării forței de muncă, Attila Korodi a subliniat că ”nu există nicio îndoială că efectele economice, sociale și de muncă ale dezvoltării acestui sector sunt interconectate. De exemplu, în sectorul energiei eoliene din România, cifrele vorbesc de 4,5 miliarde de euro care vor intra în economia țării noastre pe parcursul a celor 20 de ani de viață ai centralelor eoliene instalate până în prezent, peste 10.000 de locuri de muncă de înaltă calificare, create în timpul construirii și operării parcurilor eoliene și peste 3 milioane de euro anual pentru comunitățile locale, venituri rezultate din utlizarea terenurilor pe care sunt amplasate aceste parcuri”.
Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice a conchis că ”sectorul energiilor regenerabile din România va atinge o nouă dimensiune, atunci când consumatorii casnici din România vor deveni din consumatori -producători, înlocuind sistemele clasice de energie cu cele regenerabile. România a încurajat și această latură a dezvoltării sectorului prin Programul Casa Verde, care a făcut ca peste 25.000 de familii din România să folosească deja sisteme verzi”.
În primele opt luni ale anului curent resursele de energie electrică au fost de 41772,2 milioane KWh, în creştere cu 3285,2 milioane KWh (+8,5%) faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013. Creşterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal creşterii producţiei, cu 3401,1 milioane KWh (+8,9%), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Producţia din termocentrale a fost de 17198,0 milioane KWh în creştere cu 891,6 milioane KWh (+5,5%). Producţia din hidrocentrale a fost de 12761,4 milioane KWh în creştere cu 1888,1 milioane kWh (+17,4%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 7637,6 milioane KWh în scădere cu 47,0 milioane kWh, (-0,6%).
Producţia din centralele electrice eoliene în perioada 1 ianuarie -31 august 2014 a fost de 2945,5 milioane KWh, în creştere cu 45,1 milioane KWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 973,5 milioane KWh, în creştere cu 623,3 milioane KWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013.