Oferte locuri de munca top

Panouri fotovoltaice pentru circa 150 mii de gospodarii in acest an

Guvernul are fondurile necesare și va putea ridica până la trei miliarde de lei suma alocată pentru instalarea de panouri fotovoltaice la nivelul gospodăriilor individuale, după cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Astfel anul acesta vor putea accesa programul aproximativ 150.000 de gospodării.

Ministrul Mediului Tánczos Barna a spus că au fost făcute demersurile pentru a pregăti bugetul AFM pentru anul 2023. În cadrul acestui buget, din fondurile GES (gaze cu efect de seră) a fost alocată o sumă de 3 miliarde de lei pentru a finanța programul Casa eficientă fotovoltaic, pentru a ajunge la cel puțin 150.000 de beneficiari în 2023.

Anul trecut, în decembrie, a fost finalizată evaluarea dosarelor depuse. ”Sunt 40.000 de gospodării care deja beneficiază de o asemenea finanțare și de la această cifră de 40.000 putem ajunge în 2023 la încă 150.000 de beneficiari”, a subliniat Tánczos Barna.

Aceasta folosind atât bugetul majorat, cât și procedura simplificată prin care este redus la minim numărul de documente necesare pentru aplicanți. Va fi nevoie de carte de identitate, extras de carte funciară, dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local și, la sfârșitul instalării sistemului fotovoltaic, de certificatul de racordare, calitate de prosumator. Practic, cu aceste trei documente, plus dovada că n-are datorie la stat și la bugetul local, cetățenii pot să beneficieze de finanțare.

Ministrul Barna preconizează că, până pe 15 februarie, va fi aprobat bugetul AFM și în luna martie poate începe programul pentru a sprijini gospodăriile în efortul lor de a deveni independenți din punct de vedere energie electrică.

Cinci blocuri noi, in cadrul unui ansamblu de langa Bucuresti

Totodată, Tánczos Barna a mai spus: ”îmbunătățim și sistemul informatic cu care am lucrat anul trecut, pentru a prelua din sarcina care era pe umerii AFM, prin sisteme informatice mai performante. Trebuie să menționez că, față de 2020 când AFM a avut un pic peste 72.000 de beneficiari, anul trecut au apelat peste 200.000 de cetățeni la sprijin oferit de AFM, prin diverse programe, începând de la sistemul de fotovoltaice, Rabla clasică, Rabla plus la mașini sau la Rabla electrocasnice.”

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus