Solplanet x AeroFix

Oricine poate sa ne vanda visuri imobiliare

În prezent nu sunt nici un fel de restricții privind practicarea profesiei de agent imobiliar. Oricine poate fi agent imobiliar și nu răspunde decât din punct de vedere moral în ceea ce privește informarea corectă a clienților. De altfel, aceeași situație este și în cazul dezvoltatorilor imobiliari.

Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce răspundere au agenții imobiliari ar urma să fie reglementat prin lege, dacă proiectul nu va fi blocat de parlamentari.

Acest proiect legislativ este în dezbateri la Camera Deputaților. Până acum proiectul a primit un aviz favorabil de la deputații din Comisia pentru muncă și unul negativ de la Comisia pentru protecția drepturilor omului.

Guvernul pare că se ferește să nu atingă anumite interese imobiliare. Recent, a dat aviz negativ unui proiect de lege ce impune dezvoltatorilor imobiliari să informeze corect potențialii cumpărători.

Acum, referitor la proiectul ce reglementează activitatea de agent imobiliar, a anunțat că Parlamentul va decide cu privire la oportunitatea adoptării acestei inițiative legislative, fără să dea un aviz negativ sau favorabil proiectului.

Din punctul de vedere al Guvernului, în acest proiect legislativ condițiile ce trebuie îndeplinite de agenții imobiliari vizează doar agentul imobiliar-persoană fizică, nu și entitățile-persoane juridice. Acestea pot avea angajat orice persoană fără nicio condiție de calificare, întrucât nu există reglementări în acest sens.

În inițiativa legislativă se stipulează că, în termen de 12 luni, agenții imobiliari persoane fizice și juridice au obligația să se înscrie în Registrul National Electronic al Agenţilor Imobiliari – RENAI. Guvernul atrage atenția că la înscriere nu este prevăzut un examen de atestare, ceea ce vine în contradicție cu faptul că într-un alt alineat proiectul prevede că agenții își pot continua activitatea dacă, în termen de 2 ani, se reînnoiește atestarea. Noii agenți imobiliari persoane fizice și juridice au obligația de a se înscrie în RENAI numai după promovarea examenului de calificare/reatestare.

Guvernul acuză că din proiectul de lege lipsesc reglementări specifice, cu toate că acestea ar trebuie stabilite mai degrabă de organizațiile profesionale și nu într-un text de lege.

Reglementări specifice se referă la regulile privind organizarea și desfășurarea examenului pentru dobândirea calității de agent imobiliar, la stagiul de pregătire practică, motive de respingere a cererii de înscriere în RENAI, etc.

Guvernul mai consideră că ar trebui să existe o autoritate cu atribuții de autorizare / înregistrare sau un organism de autoreglementare a agenților imobiliari, care să impună și să verifice periodic, prin legislație specifică, condițiile cu privire la ”funcțiile de conducere” și ”beneficiarii reali” ai entităților care desfășoară activități specifice agenților imobiliari.

Poate că proiectul legislativ mai trebuie îmbunătățit, dar orice suprareglementare este la fel de dăunătoare ca și lipsa oricărei reglementări.

 

 

 

Citiți și:

Drum extins la 4 benzi, cu fonduri europene

Spatii de productie si depozitare de circa 12 mii mp

Cladire rezidentiala cu 14 niveluri, in planul unui cunoscut dezvoltator

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

Sus