Oferte locuri de munca top

Orasul inteligent The Line nu va avea masini sau strazi

Orașul inteligent liniar The Line se construiește în Arabia Saudită. Este proiectat să nu aibă mașini, străzi sau emisii de carbon și va fi alimentată în întregime de energie regenerabilă.

Ca parte a proiectului Saudi Vision 2030, The Line face parte din Neom – dezvoltarea inteligentă de 500 miliarde de dolari a unei zone de 26.500 kmp situată la extremitatea nordică a Mării Roșii.

Aici, în provincia istorică Tabuk, va fi construit grupul de mega-proiecte care alcătuiesc complexul orașului inteligent Neom. Acestea includ Neom Bay și aeroportul Neom Bay, precum și un complex industrial plutitor cunoscut sub numele de Oxagon și 6.500 de hectare de teren agricol.

Extinderea industrială a Neom va fi îmbinată cu proiecte ambițioase de ospitalitate, inclusiv prima facilitate majoră de schi în aer liber din Peninsula Arabă și un complex de stațiuni de lux cu trei hoteluri și un port larg.

Un nou model de oraș?

Bijuteria coroanei Neom este, probabil, The Line.

Destinat să aibă o lungime de 170 km, orașul se va întinde de la coasta Mării Roșii până la orașul Tabuk, de la est la vest.

Designul său unic include un spațiu central în aer liber flancat de două clădiri din oțel înalte de 500 m, cu oglindă, care vor găzdui nouă milioane de locuitori la finalizare.

Conceput ca alternativă la structurile tradiționale ale orașelor care se răspândesc în toate direcțiile de la un punct central, The Line va avea o amprentă de doar 34 kmp, punând toate nevoile zilnice la o plimbare de cinci minute pentru locuitorii săi.

Structura sa liniară abordează multe dintre problemele cu care se confruntă orașele moderne, inclusiv prezența copleșitoare a automobilelor, extinderea urbană continuă și poluarea aerului din centrul marilor centre municipale.

Alimentată în întregime de energie regenerabilă, orașul fără mașini va avea și un sistem feroviar de mare viteză construit din oțel, cu un tranzit de la un capăt la altul de doar 20 de minute.

Un coridor natural cu zero emisii de carbon în deșert

Un alt beneficiu al designului unic al orașului este impactul redus asupra naturii și biodiversității. Modelul liniar nu afectează resursele naturale ale unei regiuni așa cum ar face o extindere tradițională, iar  fluxurile pentru apă și fauna sălbatică vor fi integrate în planul terenului orașului.

Suprafețele oglindite uimitoare ale clădirilor The Line vor fi, de asemenea, tratate pentru a preveni decesele păsărilor prin coliziune, iar structura va fi aliniată cu modelele migratorii.

The Line este, de asemenea, conceput ca un „oraș cu zero emisii de carbon”, cu o echipă dedicată de cercetare care utilizează cele mai verzi materiale de construcție posibile, luând în considerare lanțul de aprovizionare și emisiile operaționale din utilizarea structurii. Proiectul va fi, de asemenea, susținut de tehnologii care elimină carbonul atmosferic, precum și compensări.

Pentru un proiect de o asemenea amploare și ambiție, echipa Neom explorează designul digitalizat și modular pentru a minimiza impactul asupra mediului și a reduce timpul de construcție. În plus față de faptul că este 100% reciclabil, oțelul structural poate fi fabricat cu precizie în afara șantierului, simplificând asamblarea pe șantier și accelerând procesul de construire.

Cu inovațiile din oțel la inima sa, The Line va stabili un nou standard pentru orașele sustenabile și locuibile.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus