Solplanet x AeroFix

Orasul fara masini, fara drumuri, fara emisii de CO2

Prințul moștenitor din Arabia Saudită, Mohammed bin Salman, și președintele Consiliului de administrație al NEOM, a anunțat lansarea „The Line” în orașul NEOM, un nou model pentru viitorul societăților urbane menit să asigure echilibrul cu natura.

The Line – un oraș de un milion de locuitori cu o lungime de 170 km care păstrează 95% din natură, cu zero mașini, zero străzi și zero emisii de carbon.

Comunitățile vor fi alimentate de o tehnologie de inteligență artificială concepută pentru a învăța și a îmbunătăți viața locuitorilor și a afacerilor.

Proiectul face parte din planul NEOM și Vision 2030 al Regatului, un program ambițios menit să diversifice economia Arabiei Saudite. „The Line”  va genera aproximativ 380.000 de locuri de muncă și va contribui cu 180 de miliarde de riali (48 miliarde de dolari) la produsul intern brut al țării până în 2030, potrivit unui comunicat de presă.

„De-a lungul istoriei, orașele au fost construite pentru a-și proteja cetățenii. După Revoluția Industrială, orașele au acordat prioritate mașinilor și fabricilor în detrimentul oamenilor. În orașele considerate ca fiind cele mai avansate din lume, oamenii își petrec ani de viață făcând naveta. Până în 2050, duratele de navetă se vor dubla. Până în 2050, un miliard de oameni vor trebui să se mute din cauza creșterii emisiilor de CO2 și a nivelului mării. 90% dintre oameni respiră aer poluat „, a declarat prințul moștenitor, citat de Al Arabyia.

„De ce ar trebui să sacrificăm natura de dragul dezvoltării? De ce ar trebui să moară șapte milioane de oameni în fiecare an din cauza poluării? De ce ar trebui să pierdem un milion de oameni în fiecare an din cauza accidentelor de circulație? Și de ce ar trebui să acceptăm pierderea anilor din viața noastră care fac naveta? Prin urmare, trebuie să transformăm conceptul de oraș convențional în cel de oraș futurist” a adăugat prințul moștenitor.

Unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume

Nadhmi al-Nasr, CEO NEOM a spus, pentru Al Arabiya, că The Line va presupune și construirea unui nou aeroport și că acesta va fi unul dintre cele mai mari din lume.

„În urmă cu trei ani, prințul moștenitor saudit a lansat viziunea inițială a NEOM, un vis în 2017. Lumea ne-a întrebat ce am făcut în ultimii trei ani. Am lucrat mai mult de doi ani pentru a schimba acest vis și viziune într-un set de planuri strategice. Echipa a lucrat cu experți din întreaga lume pentru a se asigura că această viziune este transformată în strategii ”, a adăugat al-Nasr.

The Line a fost, de asemenea, conceput pentru a redefini conceptul de dezvoltare urbană, punând oamenii în centru, în locul infrastructurii rutiere – o premieră pentru un astfel de proiect în 150 de ani.

Mai degrabă decât naveta normală în oraș, soluțiile de transport ultra-mare viteză și mobilitate autonomă au fost concepute pentru a reduce timpul de călătorie și pentru a facilita rezidenților să se concentreze asupra sănătății lor. Cea mai lungă călătorie din dezvoltare se așteaptă să nu dureze mai mult de 20 de minute, potrivit declarației.

Cu sustenabilitatea în centrul proiectului NEOM, The Line va fi alimentat 100% cu energie curată, pentru un mediu fără poluare, mai curat și mai durabil.

Construcția urmează să înceapă în primul trimestru al acestui an, ca parte a lucrărilor de dezvoltare în desfășurare pe șantierul NEOM.

Proiectul NEOM, lansat în 2017, este poziționat pentru a deveni un oraș de ultimă generație de înaltă tehnologie și un centru global pentru inovație, comerț și creativitate în Regat. Primele trei caractere ale numelui proiectului, NEO, sunt derivate din cuvântul latin pentru „nou”, în timp ce ultimul caracter, M, este o abreviere a cuvântului arab „Mostaqbal”, care înseamnă „viitor”.

NEOM este unul dintre mega-proiectele Arabiei Saudite, alte exemple includ Proiectul de Dezvoltare a Mării Roșii și Qiddiya, toate având ca scop stimularea sectorului turistic al Regatului – un chiriaș central al planului Vision 2030 al Arabiei Saudite care își propune să transforme economia țării pentru un post- epoca hidrocarburilor.

Dezvoltarea orașului de 26.500 km pătrați este situată în nord-vestul provinciei Tabuk și se întinde de la granițele egiptene și iordaniene ale Arabiei Saudite, făcând din NEOM prima zonă privată care se extinde în trei țări.

Fondul de Investiții Publice al Regatului, unul dintre cele mai mari fonduri suverane de avere din lume. s-a angajat să finanțeze proiectul cu peste 500 de miliarde de dolari.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus