Oferte locuri de munca top

Oradea: Proiecte amanate si finantare europeana deficitara

Deși anul trecut a fost unul bun din punct de vedere financiar, municipiul Oradea s-a confruntat totuși cu probleme în ceea ce privește investițiile publice. Printre acestea, se numără faptul că nu au fost duse la bun sfârșit anumite proiecte mari programate pentru anul trecut. Finanțarea nerambursabilă dificilă a reprezentat o altă problemă.

În legătură cu situația din anul 2019, directorul Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea, Eduard Florea, a precizat: ”În ceea ce privește investițiile, acestea au fost susținute într-o proporție mare din bugetul local. Anul 2019 este un an în care am reușit să reducem numărul de restanțieri, dar și suma restanțelor, iar ca venituri fiscale bugetate și respectiv încasate, încasarea a fost de 103,6%, adică cu 3,6 % mai mult decât am estimat inițial. La finalul anului 2019 am rămas cu un excedent de 82,5 milioane de lei, sumă datorată amânării unor proiecte mari de investiții, sumele urmând însă să se regăsească în investițiile din acest an.”

Tranzacțiile sunt în creștere

Analiza masei impozabile, respectiv a clădirilor, terenurilor și autoturismelor deținute de orădeni, ne arată imaginea unui oraș în dezvoltare, în care investițiile dezvoltatorilor imobiliari se văd foarte bine și la tot pasul.

Corelat cu creșterea numărului de clădiri, terenuri și autoturisme, statistica evidențiază și o creștere a volumului tranzacțiilor.

În ceea ce privește partea de fiscalitate, în anul 2019 s-au menținut cotele de impozitare din 2018, cu o inflație de 1,34%.

Dificultăți pentru finanțarea europeană

Anul 2019 a fost însă un an dificil în accesarea fondurilor europene. Primăria Oradea a reușit contractarea creditului tip revolving pentru susținerea proiectelor UE, acest credit având un dublu rol: pe de o parte, de a asigura decontarea tuturor surselor unui contract și, pe de altă parte, rolul de cofinanțare a bugetului local.

Obiective economice pentru anul 2020

”Cea mai mare provocare a acestui an va fi pariul pe tehnologie. Astfel că venim în îndeplinirea acestui obiectiv cu mai multe acțiuni, toate având ca scop încurajarea cetățeanului de a-și folosi tehnologia în avantajul său”, spune domnul Florea.

Astfel, pariul pe tehnologie are în vedere:

* încurajarea plății online a impozitelor locale (bonificație + campanie)

* implementarea platformei Ghișeul online – Primăria Oradea

* extinderea codurilor de bare pe toate cererile/formularele tip

* implementarea unui terminal de eliberare formulare/cereri tip

* extinderea parteneriatelor cu unitățile bancare pentru încasarea prin automate a impozitelor și taxelor

Alte obiective stabilite pentru 2020 sunt: desfășurarea de acțiuni concentrate de executare silită împotriva restanțierilor, acordarea de asistență pentru Administrația Domeniului Public (ADP)  la contractarea creditului pentru parcări, implementarea Programului ”Make IT in Oradea!”.

 

 

 

Citiți și:

Peste 6 ha, pregatite pentru dezvoltari rezidentiale

Cum merg precontractarile in cadrul primei etape a unui proiect mare

O mare companie vrea sa isi extinda capacitatea de productie si depozitare

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus