Oferte locuri de munca top

Oficialii europeni pregatesc agenda urbana

2365.jpg Comisia Europeana lanseaza apelul pentru dezbatere publica in privinta elaborarii unei Agende Urbane a UE.
„De la poluare la saracie, de la somaj la energie, nu ne putem confrunta cu problemele Europei si nu ne putem atinge obiectivele daca nu luam in considerare problematica oraselor. O Agenda Urbana a UE ar trebui sa respecte regula subsidiaritatii- dar acolo unde putem imbunatati politicile europene prin intarirea dimensiunii urbane ar trebui sa facem acest lucru. Ar trebui sa acordam oraselor europene un rol mai important ca parteneri ai Uniunii. Consultarile au un rol important in atingerea acestui obiectiv”, a declarat comisarul pentru politici europene Johannes Hahn.

Printre beneficiile recunoscute in documentul de prezentare a initiativei se numara o mai buna coordonare a politicilor de dezvoltare, o mai buna intelegere a contextelor de dezvoltare urbana, consolidarea angajamentului si responsabilitatii orasului fata de programele europene si sprijinirea schimbarii structurale a oraselor, se arata in documentul emis de Comisia Europeana.

O proportie estimata la cel putin 50 % din Fondul european de dezvoltare regionala(FEDR), adica aproximativ 80-90 de miliarde de euro, va fi investita in zone urbane in perioada de finantare 2014-2020 prin intermediul programelor operationale de integrare. O proportie minima de 5 % din alocarile nationale din FEDR a fost alocata dezvoltarii urbane durabile integrate pentru a se asigura faptul ca aceasta reprezinta o prioritate in toate statele membre. Stabilirea de retele si realizarea de schimburi intre orase vor fi promovate in continuare prin generatia viitoare de programe URBACT.

Sus