Solplanet x AeroFix

Oficial: impozitarea cladirilor cu destinatie mixta

Modul de calcul al impozitului datorat de contribuabili pentru clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, va fi modificat începând cu 1 ianuarie 2021.

Aceasta în urma unei modificări din cadrul Codului Fiscal, promulgată de către președintele Klaus Iohannis la sfârșitul săptămânii trecute și publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, impozitul pentru clădirilor cu destinație mixtă va fi compus din :

* impozitul calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial.

Conform legii, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii.

* impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, indicată prin declarație pe propria răspundere, și cu condiția ca cheltuielile cu utilitățile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică.

Va fi aplicată o cotă cuprinsă între 0,2 – 1,3% asupra valorii impozabile stabilite pentru clădirea rezidențială. În acest caz, pentru stabilirea valorii nu va mai fi necesară depunerea de documente.
Inițiatorii propunerii de modificare au arătat că atunci când suprafețele sunt delimitare contractual, cu scop mixt, determinarea impozitului se face prin depunerea la autoritatea locală a unui raport de evaluare al unui evaluator autorizat ANEVAR ce trebuie refăcut și redepus la fiecare cinci ani.

În practică, s-au întâlnit cazuri în care delimitarea nu putea fi făcută de către evaluator, astfel proprietarii fiind obligați să declare întreaga suprafață în regim de impozitare nerezidențială. Această situație s-a regăsit ulteiror în prețul perceput pentru chiria persoanei juridice, au susținut deputații.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

 

Sus