Solplanet x AeroFix

Obligatiile legate de aparatele de marcat electronice, amanate

Va fi amânat termenul până la care operatorii economici trebuie să conecteze aparatele de marcat electronice la sistemul informat al ANAF. Aceasta conform unui proiect de Ordonanță de Urgență, aflat în consultare publică.

La această dată se înregistrează un decalaj de circa patru luni pentru operatorii încadrați în categoria marilor contribuabili și de circa două luni pentru operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici, față de calendarul care vizează conectarea aparatelor de marcat la sistemul informati ANAF.

Aceștia riscă în anul 2021 aplicarea de sacțiuni drastice, în condițiile în care doar o mică parte a distribuitorilor autorizați au obținut supliment de aviz tehnic de la ICI București.

În acest sens, a fost propusă prelungirea cu trei luni a măsurii de suspendare a aplicării sancțiunii prevăzute de lege pentru nerespectarea obligației operatorilor economici de a asigura conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, de la 31 decembrie 2020 la 31 martie 2021. Astfel, toți distribuitorii autorizați vor avea timp să dezvolte softul, să îl testeze, să obțină supliment de aviz tehnic la ICI București și respectiv să îl implementeze în aparatele de marcat.

Conform proiectului de act normativ, ICI București a eliberat 43 de suplimente de aviz tehnic, pentru un număr de 14 distribuitori autorizați. Pe piața aparatelor de marcat activează un număr de 37 distribuitori autorizați care comercializează un număr de 126 de modele de aparate de marcat electronice fiscale care pot fi utilizate de oricare dintre categoriile de operatori economici.

Amânarea termenului este necesară întrucât parcurgerea etapelor obligatorii premergătoare conectării aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic ANAF se dovedește a fi dificilă, atât din punct de vedere tehnic, cât și în ceea ce privește încadrarea în timp.

În același timp, în piață există un număr de 576.000 aparate de marcat electronice fiscale, iar noile versiuni de soft trebuie instalate prin deplasarea tehnicienilor de service pe teren, lucru greu de realizat într-un interval scurt de timp.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus