Oferte locuri de munca top

Obligatii ale angajatorilor fata de sefii sindicalisti

Legea dialogului social, ce a adus reglementări pentru sindicate și organizații sindicale din anul 2022, va fi modificată, după ce au fost observate nereguli în aplicarea ei. Modificările au fost incluse într-un proiect de Ordonanță de Urgență.

Astfel, inclusiv uniunile sindicale teritoriale vor fi considerate organizații sindicale. Aceste uniuni, constituite de către federații și confederații din sindicatele componente, vor putea avea personalitate juridică.

De asemenea, perioada în care persoana aleasă în organul de conducere este salarizată de organizația sindicală va constitui vechime în muncă.

Pe durata în care persoana aleasă în organul de conducere este salarizată de organizația sindicală, la solicitarea acesteia, contractul sau individual de munca se suspendă de drept.

Persoanelor din conducerea sindicatelor li se păstrează funcția și locul de muncă

Pe durata suspendării, angajatorii vor fi obligați să îi păstreze funcția și locul de muncă, aceasta beneficiind de vechime în muncă, în condițiile legii, iar pe postul respectiv, angajatorul poate angaja o altă persoană, numai pe durata determinată.

Hale noi, in planul unui distribuitor de materiale de constructii

Proiectul de lege mai are în vedere modificarea unor acte normative în materia conflictelor de muncă, în sensul clarificării competenței tribunalului de a judeca în primă instanță cauzele ce au acest obiect, modificarea Legii nr.53/2003 privind Codul muncii, în scopul evitării interpretării potrivit căreia competența materială pentru litigiile de muncă ar fi determinate potrivit criteriului valoric prevăzut ca un criteriu general pentru cauzele civile.

Caracterul unitar al jurisdicției muncii și asigurărilor sociale ar putea fi compromis în întregime în forma actuală, atât prin dispersarea contraproductivă a instanțelor în materia conflictelor de muncă, cât și împărțirea soluționării majorității conflictelor de muncă (plasată artificial la judecătorii, contrar art. 266 din Codul muncii) de cea a conflictelor de asigurări sociale (care rămân în totalitate la nivelul tribunalelor).

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus