Solplanet x AeroFix

O noua zi libera, platita, propusa de parlamentari

O nouă propunere legislativă, depusă la Parlament, prevede modificarea Codului Muncii astfel încât să fie introdusă încă o zi liberă.

Inițiatorul este senatorul PNL Daniel Fenechiu, acesta având suportul a 18 senatori din partidul său și a unui senator PSD.

Parlamentarii propun ca persoanele salariate să poată avea dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naștere.

Proiectul propune completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

Senatorul PNL explică:

„Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi își serbează ziua de naștere, contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta își desfășoară activitate de stat sau privat.

În cadrul oricărei entități – instituție publică, organizație economică etc – resursa umană este singura resursă capabilă să producă și să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziția acestei entități. Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creșterea eficienței organizației respective.”

Contracte de peste 590 mil euro, cu numai patru oferte

Senatorul Fenechiu mai spune că:

„Angajații din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Astfel, angajații români au lucrat, în medie, 40,4 ore pe săptămână anul trecut, fiind urmați în clasament de cei din Bulgaria cu 40,2 ore și cei din Croația, Cipru și Polonia cu 39,5 ore de lucru pe săptămână.

Alte țări din Europa Centrală și de Est respectiv Cehia, Ungaria și Slovacia au avut și ele o săptămînă medie de lucru relativ lungă, respectiv de 39,3 ore. La polul opus, Germania (34,3 ore), Danemarca (32,7 ore) și Olanda (29,5 ore) au avut cele mai scurte săptămâni medii de lucru pentru angajați dintre tările membre ale UE.”

Lucrari rutiere de peste 46 mil euro vor fi atribuite

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus