Oferte locuri de munca top

O noua linie electrica aeriana, finantata cu 56 mil euro, din fonduri europene

A fost semnat contractul de finanțare în valoare de 56,76 milioane euro (28,42 milioane euro fonduri europene) proiect finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM),

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare asigură finanțarea pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV dublu circuit  Gutinaș – Smârdan, o linie electrică de 140 km (138 km linie aeriană și 2 km cablu subteran).

Această nouă investiție va permite creșterea capacității SEN de la 2200 MW (anul 2013) la 3200 MW (anul 2023). Astfel va putea fi preluată producția de energie din resurse regenerabile în condiții de maximă siguranță.

Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, a precizat:

”Finanțând această investiție cu bani europeni, sprijinim folosirea energiei verzi, produse de centralele eoliene din România. Linia aeriană construită pe teritoriul județelor Bacău, Vrancea, Galați va permite preluarea în condiții de siguranță a energiei produse din surse regenerabile și transportul ei către centrele de consum și stocare din vestul țării. Prin finanțarea unor investiții ca cea propusă de Transelectrica, maximizăm folosirea energiei curate în regiune și consolidăm rolul României de actor-cheie al continentului în energia verde.”

La rândul său, Claudia-Gina Anastase, președinte Directoratul CNTEE Transelectrica SA, a declarat că este ”un proiect de anvergură națională care va permite transportul energiei produse în zona Mării Negre către centrele din restul țării și apoi mai departe spre Europa central-răsăriteană.”

Proiectul va asigura creșterea capacității Sistemului Energetic Național (SEN) pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile – noile centrale eoliene instalate în Dobrogea și Moldova.

Totodată, proiectul va sprijini eficientizarea interconectării rețelelor de energie electrică dintre România și Republica Moldova și va contribui la consolidarea integrării pieței regionale și europene de energie, prin asigurarea de interconexiuni și linii interne în direcțiile nord-sud și est-vest pentru finalizarea pieței interne.

Acest proiect va contribui, totodată, la dezvoltarea infrastructurii europene de transport energie electrică.

În plan european, va asigura consolidarea coridorului de transport a energiei electrice de-a lungul țărmului Mării Negre (Ucraina, România, Bulgaria) și spre restul Europei (Black Sea Corridor).

 

 

Citiți și:

8 blocuri, in curs de autorizare in Capitala

Un cunoscut constructor vrea sa dezvolte un proiect mixt in nordul Bucurestiului

Galerie comerciala, cu circa 7 mii mp sc

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus