Oferte locuri de munca top

O noua conducta de gaze pentru nord-vestul tarii

Un nou proiect pentru realizarea conductei de transport gaze naturale în partea de nord-vest a țării va deveni de importanță națională, pentru a permite inițiatorului să îl implementeze mai rapid.

Guvernul va aproba astăzi această modificare pentru conducta de transport gaze naturale Lugașu – Huedin, proiect ce cuprinde inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecția catodică și fibră optică.

Conducta va avea diametrul DN 400, fiind cuplată la ambele capete în conducte existente ale Sistemului Național de Transport gaze naturale. Va avea o lungime de 72 km.

Conductele existente la care se cuplează conducta nouă Lugașu –  Huedin sunt următoarele:
– Conducta DN 400 Biharia – Lugașu
– Conducta DN 400 Aghireșu – Huedin

Proiectul va fi inclus în Programul de modernizare dezvoltare pe anul 2021-2023
al SNTGN Transgaz SA Mediaș și va fi finanțat din surse proprii ale societății.
Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 32.800 consumatori casnici și 127 instituții  publice, precum și diverși agenți economici în județul Bihor și din județul Cluj.

De asemenea, se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Vest a țării (zona de consum Oradea), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Centru –  Nord (zona de consum Cluj).

În consecință se asigură alimentarea cu  gaze a zonelor de consum din două direcții.

Pentru acest proiect, SNTGN Transgaz SA deține deja următoarele documente:

* Analiza financiară preliminară inclusă în SPF care arată  viabilitatea economică a investiției;
* Studiul de prefezabilitate finalizat și avizat de Consiliul Tehnico- Economic al SNTGN Transgaz SA. prin Avizul nr. 113/22.04.2021;
* Studiul de Fezabilitate demarat prin Tema de Proiectare nr. 8/2021.
În prezent în zona de nord-vest a județului Cluj precum și în zona de  est a județului Bihor nu există conducte de alimentare cu gaze naturale.  Pentru încălzirea locuințelor și prepararea hranei se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus