Oferte locuri de munca top

O locuinta, mita pentru contract rutier

Diriginte de șantier, șef de șantier al constructorului, responsabil tehnic cu execuția au fost trimiși în judecată alături de reprezentanți ai autorității contractante, inspectori ISC, firme de construcții, pentru un prejudiciu de aproape 10 milioane de euro.

Acest prejudiciu a fost produs ca urmare a achitării mai multor facturi emise de constructor pentru lucrările neconforme sau neexecutate.

Mita ar fi constat, potrivit procurorilor DNA, într-o locuință.

Contractul de execuție lucrări pentru modernizarea a circa 23 km de drumuri locale din comuna Vitomirești, județul Olt, a fost atribuit Old & New Construct SRL, deținută de familia omului de afaceri Mircea Ungureanu.

Pentru executarea lucrărilor s-a obținut finanțare guvernamentală prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI).

În acest dosar au fost trimiși în judecată sub control judiciar:

* Rotea Ion Robert, la data faptelor primar al comunei Vitomirești, județul Olt

* administratorul Old & New Construct SRL

De asemenea, au fost trimiși în judecată în stare de libertate:

* Radu Ion Lucian, împuternicit al comunei Vitomirești, județul Olt,.

* Vasiloiu Laurențiu Filip și Barbu Mugurel Ștefan, la data faptelor angajați ai Primăriei comunei Vitomirești, județul Olt, și membri ai comisiei de recepție,

* Tudose Maria Rodica și Vasile Andrei Nicolae, la data faptelor inspectori în cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Olt

* diriginte de șantier

* reprezentant de fapt al Old & New Construct SRL,

* șef de șantier al constructorului Old & New Construct SRL,

* responsabil tehnic cu execuția al constructorului Old & New Construct SRL,

* administrator al Man-San SRL.

Conform procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova, pe 9 decembrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert și Old & New Construct SRL, s-a încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt”.

A doua zi, Old & New Construct SRL ar fi transferat execuția parțială a lucrărilor prin încheierea unui contract de prestări servicii cu un intermediar, contract ce nu a fost înregistrat în actele oficiale încheiate cu beneficiarul.

În perioada 2019-2021, Rotea Ion Robert și Radu Ion Lucian, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare și beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de recepție, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de societatea Old & New Construct SRL, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate.

Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomirești în cuantum de 19.073.538 lei (pagubă produsă și nerecuperată), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea respectivă.

Ar fi fost produs și un prejudiciu de 29.737.646 lei în dauna Ministerului Dezvoltării,  reprezentând finanțarea guvernamentală alocată prin FDI în baza unor justificări false pentru lucrări neexecutate sau neconforme.

Procurorii DNA menționează că fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (puse le dispoziție de ceilalți inculpați).

În perioada august – octombrie 2021, pentru „serviciile” de mai sus, omul de afaceri, administrator al Old & New Construct SRL, ar fi remis, prin intermediar, primarului Rotea Ion Robert, sub forma contravalorii unei locuințe situate în municipiul Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați.

Până în prezent, primăria comunei Vitomirești nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (M.D.L.A.P.) a comunicat organelor de urmărire penală că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii au dispus măsuri asiguratorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Olt cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus