Oferte locuri de munca top

Noutati pentru prosumatori: prelungiri, schimbarea instalatorilor si caracteristici tehnice

Pentru rezolvarea problemelor întâmpinate în derularea programului AFM de instalare a panourilor fotovoltaice vor fi efectuate mai multe modificări. Schimbările vor fi realizate în cadrul Ghidului de finanţare a Programului, propunerile fiind în prezent în consultare publică.

Prelungiri pentru implementarea proiectului

Termenul de 8 luni pentru implementarea proiectelor a fost propus să fie prelungit cu 4 luni. Aceasta întrucât pandemia, vremea nefavorabilă și posibilele întârzieri în procedurile specifice obținerii Avizelor tehnice de racordare și altor documente necesare vor îngreuna lucrările propriu-zise.

Digitalizare

Tot din cauza pandemiei, depunerea documentației aferente cererilor de decontare a sumelor solicitate se va face doar în format electronic. Ca atare, documentele vor fi păstrate fizic la instalatori și beneficiari, urmând ca la AFM să fie transmise doar prin mediul on-line.

Cum pot fi preluate proiectele de către alți instalatori

În prezent, există situații în care proiectele nu mai pot fi implementate de instalatorii prin intermediul cărora s-au înscris inițial persoanele fizice. Pentru aceasta, va fi introdusă posibilitatea ca proiectele să fie preluate de către alți instalatori validați, astfel încât să fie asigurată realizarea sistemelor de panouri fotovoltaice.

Astfel, în baza cererii motivate a solicitantului aprobat/beneficiarului final, AFM poate aproba transferul către un alt instalator, în vederea implementării proiectului. Autoritatea va solicita celor doi instalatori implicați acordul privind transferul solicitantului aprobat / beneficiarului final și acordul privind transferul dosarului, care va include dosarul cererii de finanțare și/sau documentele aferente contractării, inclusiv ATR după caz.

Acordul se va transmite către Autoritate și către solicitantul persoană fizică, prin intermediul poștei electronice. În cazul în care acordul este semnat de împuternicit, se va transmite inclusiv împuternicirea notarială și copia după C.I. a împuternicitului.

În urma analizei documentelor, aprobarea ori respingerea transferului va fi comunicată de Autoritate, prin poștă electronică, atât solicitantului aprobat/beneficiarului final, cât și instalatorilor implicați.

În situația aprobării cererii, următorii pași vor fi urmați:

* dosarul solicitantului, în format electronic, va fi transferat în aplicația informatică de Autoritate, iar accesul la datele/finanțarea de care beneficiază solicitantul transferat va fi acordat instalatorului cu care s-a optat continuarea implementării proiectului;

* dosarul solicitantului, în format fizic, va fi transmis de instalatorul inițial, prin intermediul serviciilor poștale/de curierat, către instalatorul cu care s-a optat continuarea implementării proiectului, în termen de 15 zile de la primirea comunicării efectuată de AFM;

* instalatorul cu care s-a optat continuarea implementării proiectului va realiza conformitatea documentelor încărcate în aplicația informatică cu documentele recepționate.

Schimbări pentru caracteristicile tehnice

Conform propunerilor, va fi posibilă instalarea unor sisteme de panouri cu caracteristici tehnice diferite, dar păstrând condiția de putere minimă de 3 kw, întrucât la ora actuală există echipamente superioare care îndeplinesc funcții multiple și care pot înlocui cu succes anumite părți componente (spre exemplu, Invertorul poate îndeplini funcțiile contorului și modulului de comunicație).

Vor fi eligibile pentru finanțare sistemele de panouri fotovoltaice care nu conțin toate părțile componente menționate în Ghidul de finanțare, dar ale căror echipamente îndeplinesc funcționalitățile, respectiv:

* permit producerea energiei electrice din surse regenerabile și transformarea acesteia, pentru a fi utilizată în gospodării;

* permit stocarea informațiilor privind cantitatea de energie electrică produsă, colectarea precum și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic.

 

Descărcați aici Proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Un comentariu;

  1. HORIA Neculae said:

    Ce sa tot comentam, sa analizam?!!! Sunteti specialisti !!! Faceti o treaba cum trebuie, cu eficienta pentru romanii nostrii!!
    Ce ne tot ametiti cu tot felul de idei si propuneri???!!!

Sus