Oferte locuri de munca top

Noua oferta de locuinte ar putea sa impinga preturile in jos in urmatorii ani

Noua ofertă de locuințe care urmează să fie livrată în următorii ani în România ar putea duce la scăderea prețurilor de vânzare, în condiții normale de piață, conform estimărilor Asociației Europene de Prognoză în domeniul construcțiilor pentru Europa de Est – EECFA. Aceasta întrucât dezvoltatorii rezidențiali din țara noastră s-au concentrat în anul 2020 pe finalizarea unui număr cât mai mare de proiecte posibil, întrucât existau îngrijorări cu privire la o potențială recesiune a pieței. Însă această recesiune nu s-a întâmplat.EECFA arată că impactul economic al crizei sanitare în România a fost mai mic față de așteptările inițiale. Investițiile în construcții au crescut puternic în 2020, împiedicând PIB-ul să scadă și mai mult. De asemenea, analiștii se așteaptă ca investițiile să continue în anii următori datorită finanțărilor prin Mecanismul de redresare și reziliență, promovat de Uniunea Europeană. Redresarea în România va fi, de asemenea, mai rapidă decât se prognozase anterior.Comisia Europeană prognozează o creștere a PIB-ului de 5,1% pentru 2022 și 4,9% pentru 2023. În ceea ce privește producția în construcții, asociația se așteaptă la o contracție mică (-0,7% și -0,2%) în 2021 și 2022, iar pentru anul 2023 prognozează o creștere de 2,6%.

Sud-Estul Europei

În primul an al pandemiei, piața construcțiilor din regiunea de Sud-Est a Europei în ansamblu a fost în creștere și se așteaptă o nouă creștere până în 2023. Singura excepție este Bulgaria, unde este prevăzută o tranziție dură până în 2023, când se încheie din punct de vedere financiar perioada de programare UE 2014-2020.

Nu există așteptări pentru revenirea creșterii masive experimentată în anii de dinainte de 2020; se estimează o creștere de aproximativ 3% pentru 2021 și 2022 și o scădere de 3% pentru 2023.

Țările care ar putea avea cea mai mare creștere sunt Croația și Serbia.

Europa de Est

Cea mai slabă performanță din anul 2020 în regiunea de est a avut-o Turcia, dar tendința descendentă de aici a început cu mult înainte de pandemie. Întrucât recuperarea este așteptată să înceapă anul acesta în Turcia, regiunea în ansamblu ar putea reveni pe un trend ascendent în 2021. Cea mai mare creștere cumulată a pieței, datorată punctului de plecare relativ scăzut, s-ar putea întâmpla în Turcia, conform estimărilor.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus