Solplanet x AeroFix

Noua metoda de calcul al performantei energetice si ghidul de aplicare

Proiectele de revizuire a metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, precum și Ghidul de bună practică pentru atingerea nivelurilor optime, din punct de vedere al costurilor, ale cerințelor minime de performanță energetică a diverselor categorii de clădiri au devenit publice.

Ambele proiecte au fost elaborate de Universitatea Tehnică de Construcții București.

Obiectivul principal al acestei metodologii este acela de revizuire a celei existente de evaluare a performanţei energetice a clădirilor, cu cele şase părţi ale sale, pentru diverse categorii de clădiri atât noi cât şi existente: clădiri rezidenţiale unifamiliale/colective, clădiri de birouri, clădiri de învăţământ, spitale/creşe/policlinici, hoteluri şi restaurante, clădiri pentru activităţi sportive şi clădiri pentru servicii de comerţ en-gros şi cu amănuntul.

De asemenea, prin această lucrare se dorește stabilirea de cerinţe minime de performanţă energetică pentru fiecare categorie de clădire și element al acesteia, inclusiv pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Conform ghidului de bună practică, metoda costului optim se utilizează în scopul elaborării soluțiilor de modernizare energetică a clădirilor existente precum şi în scopul proiectării energetice a clădirilor noi eficiente energetic. Acestea, începând cu 1 ianuarie 2021 vor trebui să se încadreze în clasa energetică aferentă clădirilor cu consum de energie aproape zero (cu referire la sursele de energie convențională – fosilă). Alegerea soluției de reabilitare a clădirilor existente se face astfel încât la finele anului 2020 să se realizeze o economie de energie primară de origine fosilă de 20% în raport cu consumul actual de energie.

Cerinţele minime de performanţă energetică la nivel naţional nu trebuie să fie mai mici cu mai mult de 15% decât rezultatul calculelor nivelurilor optime din punctul de vedere al costurilor, considerat ca fiind referinţă la nivel naţional. Nivelul optim din punctul de vedere al costurilor trebuie să se situeze în intervalul nivelurilor de performanţă pentru care analiza cost-beneficiu a ciclului de viaţă este pozitivă.

Ghidul prezintă calculul optim pentru clădirile reprezentative din tipurile:

– clădiri de locuit de tip bloc şi unifamiliale;

– clădiri de birouri şi administrative;

– clădiri de învăţământ;

– clădiri din sectorul sănătăţii.

 

Descărcati metodologia de calcul al performanței energetice si Ghidul de bună practică.

 

Citiți și:

Viitor supermarket pe un teren de 12 mii mp, in Capitala

Proiect rezidential dezvoltat pe 6 ha in Capitala, mai aproape de aprobare

Disputa pentru reabilitarea strazilor centrale ale unui municipiu

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus