Oferte locuri de munca top

Noua foaie de parcurs pentru industria eoliana offshore

O nouă foaie de parcurs pentru valorificarea vastului potențial de energie eoliană offshore din România a fost elaborată de Guvernul României. cu sprijinul Comisiei Europene și al Grupului Băncii Mondiale

Foaia de parcurs a a fost elaborată în contextul proiectului „Piața internă a energiei și tranziția energetică în România”, finanțat de Uniunea Europeană.

Susținut de o bună resursă eoliană, de instalații portuare bine echipate, de un lanț de aprovizionare dovedit bazat pe oțel și de o forță de muncă locală calificată, sectorul energiei eoliene offshore oferă României o sursă internă de energie curată la scară largă.

Această industrie emergentă prezintă, de asemenea, noi oportunități de locuri de muncă pe termen lung și are potențialul de a stimula creșterea economică pe o piață regională prospectivă a surselor regenerabile de energie în zona Mării Negre.

Foaia de parcurs evidențiază potențialul de instalare a unei capacități eoliene offshore de până la 7 GW în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră.

Explorează impactul a două scenarii diferite de creștere a energiei eoliene offshore, cu instalații situate la cel puțin 50 km de țărm și predominant în ape de mică adâncime, adecvate pentru fundații fixate pe fundul mării.

Scenariile prezintă două căi realiste pentru ca România să își satisfacă nevoile viitoare de energie electrică:

– Creștere ușoară: se presupune instalarea a 3 GW de energie eoliană offshore pentru a furniza 16 % din necesarul de energie electrică al României (în TWh) până la sfârșitul anului 2035. În acest scenariu se estimează că, în perioada respectivă, activitățile din lanțul de aprovizionare ar crea o valoare adăugată brută de 1,4 miliarde euro pentru economia locală.

– Creștere puternică: se presupune instalarea a 7 GW de energie eoliană offshore pentru a furniza 37 % din necesarul de energie electrică al României până la sfârșitul anului 2035. În acest scenariu se estimează că, în perioada respectivă, activitățile din lanțul de aprovizionare ar crea o valoare adăugată brută de 5,3 miliarde euro pentru economia locală – de 3,7 ori mai mult decât în scenariul de creștere ușoară.

Pentru realizarea acestor scenarii, foaia de parcurs evidențiază teme prioritare și acțiuni recomandate care să fie luate în considerare de Guvernul României.

Printre acestea se numără o mai mare claritate în ceea ce privește strategia energetică, cu obiective pentru implementarea energiei eoliene offshore până în 2035, stabilirea unor zone de dezvoltare în cele mai adecvate locuri, cadre viabile pentru acordarea de licențe, pentru leasing, pentru autorizări și pentru predări/preluări, modernizări semnificative ale rețelei de transport și sprijin pentru părți esențiale ale lanțului de aprovizionare din România.

„Comisia Europeană a oferit României sprijin tehnic pentru elaborarea și implementarea unui set de propuneri de reformă bazate pe piață care vor viza consolidarea pieței naționale a energiei și sprijinirea tranziției energetice naționale. Am lucrat în special la o foaie de parcurs pentru implementarea dezvoltării energiei eoliene offshore în România și suntem convinși că această inițiativă va oferi certitudine investitorilor și va stimula livrarea de energie curată și la prețuri accesibile pentru cetățenii și pentru întreprinderile din întreaga țară. Această inițiativă contribuie, de asemenea, la eforturile României de a îndeplini obiectivele Pactului verde european” a declarat Nathalie Berger, directoarea pentru sprijinirea reformelor statelor membre din partea Uniunii Europene.

„Scopul acestei foi de parcurs este de a oferi o bună înțelegere a energiei eoliene offshore din România și de a contribui la luarea deciziilor în vederea dezvoltării unei industrii de succes. Analiza arată clar că Marea Neagră constituie o nouă frontieră promițătoare în ceea ce privește energia eoliană offshore europeană și prezintă un potențial neexploatat semnificativ pentru îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale României în materie de energie din surse regenerabile. Apele costiere cu o adâncime relativ mică facilitează, din punct de vedere tehnic și economic, instalarea turbinelor eoliene. Amplasarea strategică permite accesul la o mare parte a pieței europene a energiei, contribuind la integrarea în viitor a energiei eoliene offshore în rețelele regionale” a explicat Sean Whittaker, co-lider al programului de dezvoltare a energiei eoliene offshore al Băncii Mondiale.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus