Un proiect de Ordin al ministrului Dezvoltării, lansat în consultare publică, vine să modifice normativul pentru proiectare în vigoare, elaborat în anul 1997, normativ care are mai multe prevederi caduce.
Odată ce Compania Națională de Investiții va demara Programul național de construire de creșe vor fi modificate și reglementările tehnice legate de proiectarea creșelor.
Astfel, a fost propusă eliminarea listei avizelor și acordurilor ce trebuie obținute în vederea aprobării planurilor de urbanism sau autorizării lucrărilor de construcții, prevederile existente nefăcând obiectul proiectării creșelor.
Normativul va prevede un cadru general al spațiilor, evitând detalierea excesivă care ar putea îngreuna aplicarea sa.
Principalele spații necesare pentru a constitui o clădire cu funcțiunea de creșă sunt următoarele: spaţii de acces; nucleu grupă copii; spaţiu multifuncţional; spaţiu educaţie şi conducere; spaţiu medical; izolator; spaţiu tehnico - gospodaresc; spaţiu de joacă în aer liber.
De asemenea, în componența unei grupe intră următoarele categorii de spații:
* spații – dormitor și dotări sanitare aferente;
* spațiu joacă – masă;
* spații asistență medicală;
* spațiu de deservire a utilizatorilor;
* spațiu activități gospodărești;
* filtru – coridoare;
* spații tehnico – gospodărești;
* spații administrative.
Creșele se vor amplasa în cadrul intravilanului localității, având acces la mijloacele de transport în comun, cu asigurarea a două căi de acces prevăzute pentru asigurarea evacuării de urgență, în caz de calamități (cutremure puternice, incendii, alunecări de teren etc.). Cele două căi de evacuare pot fi amplasate pe aceeași latură a terenului sau pe laturi diferite, în funcție de particularitățile terenului.
Totodată, vor fi actualizate datele privind scăderea numărului de mp/copil, în vederea facilitării construirii de noi creșe în intravilanul localităților din România.
Descărcați aici Proiectul de Ordin