Oferte locuri de munca top

Noi taxe privind gestionarea deseurilor provenite din ambalaje

O taxă de 30 lei/tonă de deșeuri eliminată prin depozitare a fost aprobată ieri de Guvern prin ordonanță de Urgență. Această contribuție va fi suportată de către operatorii de salubrizare pentru cantitățile de deșeuri municipale care urmează să fie depozitate, în cazul în care acestea depășesc cantitățile corespunzătoare indicatorilor de performanță stipulați în contracte.

Noua ordonanță stabilește rolul fiecărui actor din lanțul de gestiune a deșeurilor, începând de la obligațiile cetățenilor, colectorilor, salubriștilor și terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor și autorităților publice locale.

Totodată, noua ordonanță mai stabilește:

* aplicarea, începând cu 31 martie 2019, a unei garanții pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/buc. Începând cu 31 martie 2022, această garanție se va aplica și ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.

* aplicarea, începând cu 1 ianuarie 2019, a sistemului ”plătește pentru cât arunci”, iar în acest sens autoritățile vor trebui să asigure recipiente separate pentru fracția uscată, respectiv cea umedă. De asemenea, vor trebui să colaboreze mai bine cu producătorii de produse ambalate și cu Organizatiile de Transfer de Responsabilitate (OTR), care vor acoperi costurile pentru colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje de la populație. În felul acesta, cetățenii vor avea posibilitatea să plăteascădoar pentru deșeurile menajere – acea fracție umedă – care ajunge să fie eliminată la depozitul de deșeuri.

* propune un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosință, în special a celor din plastic, pentru băuturi de orice fel, cu ambalaje reutilizabile, care să permităutilizări multiple, și creșterea ponderii acestor tipuri de ambalaje din totalul ambalajelor puse pe piață, până în anul 2025.

* Introducerea, începând cu anul 2019, a unor indicatori de performanță, atât pentru societățile de salubrizare, cât și pentru stațiile de sortare, care să conducă la scăderea cantităților direcționate către depozitul de deșeuri, la creșterea gradului de valorificare a deșeurilor în România și stimularea industriei de reciclare.

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus