Solplanet x AeroFix

Noi reguli pentru punerea in functiune a amplasamentelor, instalatiilor si zonelor de depozitare

Au fost publicate noile reguli ce trebuie puse în practică atunci când se dispune aplicarea măsurii administrative de interzicere a utilizării ori a punerii în funcţiune a unui amplasament, instalaţii ori zone de depozitare sau a oricărei părţi din acestea. Noile reguli vor intra în vigoare de la mijlocul lunii august.

Conform noii proceduri, autorităţile cu responsabilități în aplicarea Legii 59/2016 vor interzice utilizarea sau punerea în funcţiune a oricărui amplasament, instalaţii ori zone de depozitare sau a oricărei părţi din acestea, dacă măsurile luate de operator pentru prevenirea sau atenuarea accidentelor majore prezintă deficienţe grave. În acest sens, se iau în considerare, între altele, deficienţele grave în desfăşurarea acţiunilor necesare identificate în raportul de inspecţie.

Autorităţile pot interzice utilizarea ori punerea în funcţiune a oricărui amplasament, instalaţii sau zone de depozitare ori a oricărei părţi din acestea, dacă operatorul nu a înaintat, în termenul stabilit: notificarea, documentul privind politica de prevenire a accidentelor majore, raportul de securitate sau alte informaţii solicitate.

,,Necesitatea apariției acestui ordin este esențială în contextul creșterii numărului accidentelor industriale în care sunt implicate substanțe periculoase. Știm cu toții de tragedia întâmplată zilele trecute la Petromidia, iar acest Ordin oferă autorităților competente instrumentele pentru a preveni astfel de situații prin închiderea temporară a acelor instalații, unde, prin inspecțiile efectuate de comisarii GNM și inspectorii IGSU, se identifică carențe grave în ceea ce privește măsurile de siguranță’’, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În plus, Ordinul are și menirea de a responsabiliza operatorii economici și de a-i face să conștientizeze că le revine sarcina să asigure condiții sigure de operare a amplasamentelor și că există consecințe dacă nu se achită de aceste sarcini.

 

Descărcați aici Procedura de interzicere a utilizării sau punerii în funcțiune a unui amplasament, unei instalații ori zone de depozitare sau a oricărei părți din acestea

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus