Oferte locuri de munca top

Noi reguli pentru construirea si modernizarea spitalelor

Reguli noi pentru construirea și modernizarea spitalelor sunt prevăzute într-un act normativ aprobat de  Cseke Attila, ministrul dezvoltării.

Normativul se aplică pentru proiectarea, execuția și exploatarea construcțiilor cu funcțiunea de spital, a incintelor și terenurilor aferente, prevăzute a se realiza pe teritoriul șării noastre.

Aceasta în vederea alinierii prevederilor la normativele europene, respectiv la cerințele tehice și funcționale, precum parametrii de proiectare și funcționare a sistemelor de ventilare, climatizare și condiționare.

”Avem nevoie de reglementări moderne, adaptate normelor europene pentru construcția de spitale noi și pentru modernizarea și restructurarea clădirilor actuale. Acestea sunt condiții de bază pentru o infrastructură spitalicească modernă și servicii sanitare adecvate oferite cetățenilor.” a declarat Cseke Attila.

Un proiect de reconversie urbana in Bucuresti avanseaza

Noul normativ permite elaborarea unor proiecte cu fluxuri medicale și instalații corecte, reducând, în acest fel, posibilitatea interferențelor dintre circuitele medicale.

”Instalațiile corect proiectate și executate reduc semnificativ riscul apariției infecțiilor nosocomiale, a incendiilor, adică a evenimentelor din care pot rezulta pierderi de vieți omenești”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Ministrul a subliniat că o altă modificare semnificativă adusă de noile normative reprezintă corelarea lor cu referințele medicale stabilite de Ministerul Sănătății, pentru buna funcționare a spitalelor.

Documentul stabilește prevederile tehnice și condițiile minime de calitate pe care trebuie să le asigure construcțiile cu funcțiunea de spital (indiferent de profilul și capacitatea acestora), pe întreaga durată de existență, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.

Normativul de construcții în vigoare este vechi de 25 de ani, datând din 1997, și nu mai oferă soluții moderne pentru construcția și modernizarea spitalelor.

În România, există peste 400 de spitale care funcționează în 1.363 clădiri, majoritatea acestora fiind construite pe baza unor normative vechi.

Primul turn dintr-un mare ansamblu rezidential, in curs de autorizare

Ministerul Dezvoltării a inițiat modificarea a zeci de normative de construcții în anul 2021. Primul normativ actualizat a fost cel pentru construcția creșelor, urmat de normativul privind construcția școlilor și liceelor. După elaborarea normativelor privind construcția spitalelor, Ministerul Dezvoltării va moderniza și alte reglementări în domeniul construcțiilor, cum ar fi cel pentru grădinițe și cele pentru construcția clădirilor eficiente energetic.

La elaborarea acestui act normativ au participat universități tehnice de specialitate, experți cheie din toate domeniile specifice și s-au organizat consultări cu ministerul de resort.

Noile normative pentru construcția spitalelor vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României.

Un comentariu;

  1. ing.GHETI Camelia Daniela, verificator proiecte atestat MDLPA-Is,It,Ig,Ie said:

    Din pacate proiectele de INSTALATII aferente Spitalelor lasa mult de dorit ; ex.: in martie 2020, am RETURNAT proiectantului general cu numeroase observatii -proiectele; faza DTAC+aviz ISU -Is,It.Ig.Ie ( mai ales GAZE – Spital Mari Arsi Timisoara); am incercat sa corectez inclusiv proiectul complex; detectie-comanda si stingere cu NOVEC sau gaze medicinale etc.INSA am fost ” suntata” de UMP-Min.Sanatatii. ” Am DERANJAT +NU faceam parte din ” echipa” cu dedicatie..!!”. Am incercat sa ma ” lupt” cu Min.Sanatatii ( numeroase mailuri trimise la proiectantul general si Min.Sanatatii); am oferit multa consultanta GRATUITA , am MODIFICAT SCENARIUL Securitate la incendiu INITIAL insa ” am fost suntata”. REPET : nu eram in ECHIPA care ” trebuia”… Din pacate in ROMANIA, degeaba vrei sa lucrezi in echipa, daca nu esti in ” gasca” care trebuie, NU ai vreo sansa.
    Degeaba doresti sa ridici stacheta, sa se construiasca spitale cu INSTALATII moderne, interconectate etc.
    Sunt curioasa cum se vor descurca noii verificatori atestati MDLPA ( nu numai instalatii…). In anul 1999, de exemplu, examenele de verificatori pt.atestare -fost MLPAT se dadeau cu comisii formate din minim 10 membri, cu discutii ample, minim 2 ore , cu intocmirea de scheme, desene ( in fata comisiei, FARA materiale de inspiratie: normative, standarde); conta cu adevarat CALITATEA si profesionalismul participantilor. Anul acesta, am vazut subiectele , mai ales pt.instalatii. ( f.usoare + puteau sa copieze ). Numai cine nu vrea , nu va deveni verificator de proiecte atestat MDLPA …NO COMMENT !

    ing. GHETI Camelia Daniela , consultant + MANAGER SECURITATE atestat (inclusiv incendiu)+ Evaluator RISC+ MANAGER Proiecte atestat etc….verificator tehnic- proiecte- atestat MDLPA ( fost MLPAT)+ ORNISS (sistem siguranta nationala); SINGURUL din ROMANIA din anul 2000 -pt. TOATE CERINTELE DE CALITATE: A,B,C,D,E,F,G+ TOATE tipurile de INSTALATII+TOATE specialitatile: I e- A,B,C,D,E,F,G=ELECTRICE (curenti tari+ slabi: TOATE SISTEMELE DE SECURITATE, inclusiv cibernetica, efractie , detectie incendiu+BMS)+ I T- A,B,C,D,E,F,G = Ii+Iv: termice ( INCALZIRI/ ventilatii/clima, inclusiv DESFUMARE)+ I s- A,B,C,D,E,F,G:sanitare (inclusiv stingere: sprinklere, ceata apa, argon, Ansul, azot, NOVEC, inergen, spuma etc)+ Ig-A,B,C,D,E,F,G =GAZE(inclusiv GPL,), inclusiv Se-exterioare, Ci ETC, SPECIALIST :cogenerare, energii neconventionale etc.-cerinţe esentiale:TOATE (A,B,C,D,E,F,G), inclusiv ”SECURITATE la INCENDIU ETC; PROIECTANT AUTORIZAT ( detectie, stingere, desfumare)- MAI-IGSU ETC ;;membru: AIIR-, SIEAR, ASI, ARTS , expert securitate (inclusiv incendiu) -ARTS , CTE-avizare inclusiv monumente-Min.Culturii ETC.

Sus