După ce un ghid a stabilit metodele de remediere în clădiri existente, un altul recomandă metodele de prevenire și control al pătrunderii radonului radonului în clădirile noi. Acesta urmează să intre în vigoare la finele lunii noiembrie.
Reglementarea tehnică oferă instrumente, metode și tehnici care se implementează pe durata construcției și/sau după terminarea acesteia, pentru minimizarea infiltrației radonului în clădirile noi înainte de ocupare, și oferă cadrul necesar pregătirii pentru implementarea viitoare a măsurilor de reducere a expunerii la radon după ocupare, dacă se consideră necesar.
Reglementarea vizează:
* clădirile noi rezidenţiale
* clădirile publice, administrative şi/sau care adăpostesc activităţi social-culturale (unităţi de învăţământ, clădiri în care funcţionează unităţi sanitare de ocrotire a sănătăţii, clădiri care deservesc servicii publice de asistenţă socială, sedii administrative ale autorităţilor publice, clădiri de cult, clădiri care adăpostesc activităţi artistice, sau activităţi sportive etc.)
* clăridile civile care adăpostesc activităţi economice.
Verificarea clădirii din perspectiva protecţiei împotriva radonului se poate face doar prin măsurarea concentrației de radon. Măsurarea radonului se efectuează de către laboratoare specializate care dețin un certificat de desemnare eliberat de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) pentru această activitate. Măsurarea radonului se realizează pentru o perioadă mai lungă de timp (minim 3 luni, prin metoda pasivă) și dacă este posibil, în condiții normale de utilizare.
Complex de agrement, propus langa Bucuresti
Pentru evaluarea fiabilităţii măsurii aplicate pe termen lung, se recomandă efectuarea de măsurători cu o periodicitate de 10 ani sau ori de câte ori apar modificări structurale sau ale fluxului de aer ca urmare a unor modificări induse de unităţile de încălzire/ventilare.
Descărcați aici