Oferte locuri de munca top

Noi masuri propuse pentru eficienta energetica a cladirilor

Mai multe măsuri pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor au fost propuse de parlamentari USR într-un proiect legislativ depus la Senat.

Inițiatorii propun atribuirea de noi sarcini Ministerului Energiei și Agenției Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru colectarea datelor de evaluare și contabilizarea datelor privind eficiența energetică.

Aceste două instituții, împreună cu Ministerul Dezvoltării, ar urma să devină responsabile de furnizarea și actualizarea informațiilor specifice pentru fiecare sistem centralizat, în baza cărora se realizează calculul energiei primare.

Pe lângă acestea, MDLPA va putea înființa o schemă de finanțare pentru locuințele unifamiliale, dar și realizarea de documentații de avizare a lucrărilor și a studiilor de fezabilitate.

Colectarea acestor date este necesară întrucât performanța energetică a clădirii se determină conform unei metodologii de calcul și se exprimă prin indicatori numerici care se calculează luându-se în considerare izolația termică, proiectarea și amplasarea clădirii în raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare, climatul interior al clădirii etc.

Fără aceste date, politicile se vor face pe estimări, ceea ce conduce la riscul ca acestea să nu producă efectele dorite în societate, explică inițiatorii.

TOPUL CONSTRUCTORILOR

De asemenea, pentru creșterea performanței energetice a clădirilor/unităților de clădire MDLPA ar urma să inițieze:

* programe de informare și educare a proprietarilor/administratorilor clădirilor;

* introducerea surselor regenerabile de energie, încurajarea apariției de prosumatori, înființarea de comunități energetice locale;

* inițierea și promovarea politicilor și programelor pentru creşterea numărului de clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero;

* inițierea și promovarea programelor pentru montarea şi exploatarea sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile în clădiri, precum și de stocare şi de asigurare a unor servicii de flexibilitate în raport cu rețelele electrice de alimentare.

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus