Oferte locuri de munca top

Noi masuri fiscale pentru afaceri: TVA si creante pentru firmele radiate

Mediul de afaceri ar putea beneficia de noi măsuri fiscale pentru beneficiarii care au fost radiaţi din Registrul Comerţului și din alt motiv decât falimentul. Aceasta conform unei propuneri legislative de modificare a Codului fiscal, înaintată de mai mulți senatori (document atașat la finalul articolului).

Propunerea va avea un efect benefic asupra mediului de afaceri, dând posibilitatea agenţilor economici să-şi ajusteze baza de TVA şi pentru creanţe datorate de către beneficiarii radiaţi și din alt motiv decât falimentul.

Deşi legiuitorul a prevăzut posibilitatea ajustării bazei impozabile în situaţia în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa, situaţia radierii beneficiarului din Registrul Comerţului în urma dizolvării acestuia pentru alte motive decât falimentul nu este inclusă în cazurile reglementate de lege pentru ajustarea bazei impozabile.

Modificarea va avea ca efect dispariţia litigiilor legate de ajustările de taxe efectuate de agenţii economici fără a avea o bază legală, fapt ce va contribui şi la degrevarea instanţelor de judecată de astfel de cauze.

Inca cinci blocuri autorizate intr-un mare ansamblu

Exemplul oferit de inițiatori este următorul:

conform legii actuale, dacă o societate nu mai are sediu social (i-a expirat contractul de sediu), va primi notificare de la Registrul Comerțului să acopere problema, în caz contrar Registrul Comerțului va depune cerere la Tribunal pentru dizolvare.

Tribunalul va pronunţa dizolvarea, care se va înregistra la Registrul Comerțului, iar după 30 de zile, în lipsa apelului sau a unei cereri de declanşare a falimentului, se radiază. Creditorii unei asemenea societăţi nu se pot opune acestor proceduri, nu au calitate procesuală, în consecinţă nu au cum să îşi recupereze creanţa, exact ca şi în cazul falimentului, unde masa credală nu îi poate îndestula.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus