Oferte locuri de munca top

Noi limite pentru expunerea lucratorilor la azbest

Pe 27 septembrie, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL) urmează să voteze raportul legislativ privind protecția la azbest a lucrătorilor.

Cele mai multe grupuri politice au ajuns la un compromis pentru o nouă limită de expunere profesională stabilită la 1000 fibre / m3 (0,001 fibre / cm3).

Însă, se pare că o propunere alternativă depusă de PPE și ECR încearcă să elimine un aspect concret din recomandare.

Federația europeană a lucrătorilor din construcții și industria lemnului îndeamnă Parlamentul European să adopte o poziție fermă pentru a proteja sănătatea lucrătorilor și solicită ca limita de expunere profesională să fie stabilită la 1000 fibre / m3 (0,001 fibre / cm3).

Limita de expunere profesională determină numărul de fibre de azbest pe metru cub de aer permis la locurile de muncă fără măsuri de protecție dedicate.

Standardul minim actual al UE este stabilit la 100.000 fibre / m3 (0,1 fibre / cm3).

Experții științifici și medicali sunt de acord că această limită este de departe depășită și că noua limită de 1000 fibre / m3 (0,001 fibre / cm3) este foarte necesară și urgentă pentru a-i proteja pe lucrători în mod eficient de cancer.

Secretarul general EFBWW, Tom Deleu, a declarat: „Nu putem să întorcem spatele muncitorilor din construcții, pompierilor,  minerilor și lucrătorilor de la curățarea sau eliminarea deșeurilor, care sunt expuși în mod regulat la azbest. La azbest nu există dreapta versus stânga! Există doar un vot pentru zero cancer! ”

Urmează să fie adoptată de către Comisia Europeană o propunere de actualizare a Directivei 2009/148 / CE privind azbestul la locul de muncă pentru 2022.

Această propunere va fi punctul de plecare pentru negocierile dintre cei doi legislatorii: Consiliul european și Parlamentul European.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

Sus