Oferte locuri de munca top

Noi indicatori energetici pentru cladirile din UE

Comisia Europeana a adoptat o serie de propuneri vizand alcatuirea unei liste de indicatori pentru eficienta energetica a cladirilor precum si masuri de reducere a deseurilor in constructii.
„Propunerile prezentate astazi ar trebuie sa reprezinte o posibilitate de inovare si de atragere a unor noi talente in sectorul constructiilor. Noile tehnologii ofera un potential important de crestere a eficientei energetice, atat a cladirilor noi, cat si, prin renovare, a milioane de cladiri existente. Sa nu pierdem aceasta ocazie”, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Michel Barnier.
Prin seria de masuri propuse cei care doresc sa achizitioneze sau sa inchirieze o cladire vor avea acces la indicatori despre performanta generala de mediu a cladirilor. Potrivit statisticii UE, aproximativ 79% dintre cumparatori ar dori sa stie aceste informatii despre cladirile pe care le achizitioneaza insa ele sunt disponibile pentru aproximativ 1% din cladirile de pe piata europeana.
„Se vorbeste mult despre eficienta energetica a cladirilor, insa trebuie sa privim lucrurile si intr-un context mai amplu. O mai buna informare a publicului privind performanta de mediu este o cale sigura spre cresterea performantei globale a cladirilor europene. Acest lucru este benefic pentru mediu, pentru sanatatea oamenilor si pentru portofelele lor”, a declarat comisarul pentru mediu, Janez Potocnik .
Noile propuneri vor facilita reciclarea deseurilor din constructii si demolari, precum si reutilizarea acestora pentru construirea de cladiri noi sau renovarea celor existente, se arata in comunicatul CE.
Primul set de indicatori energetici ar trebui sa fie gata in trei ani iar masurile se inscriu in contextul mai larg al foii de parcurs pentru o Europa eficienta din punct de vedere al resurselor adoptata in 2011.

Sus