Oferte locuri de munca top

Noi etichete energetice

Noi etichete energetice pentru produse de iluminat au intrat în vigoare, urmând să fie actualizate și etichetele aparatelor de încălzire, răcire, ventilare. De asemenea, și panourile solare ar putea avea noi etichete energetice.

Pentru becuri și alte produse de iluminat va fi disponibilă, începând de astăzi, 1 septembrie 2021, în toate magazinele și la toate punctele online de vânzare cu amănuntul o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă.

Având în vedere normele UE în materie de proiectare ecologică, Comisia Europeană lucrează, de asemenea, la actualizarea etichetării unor produse dintre care amintim: aparatele pentru încălzire locală, aparatele de aer condiționat, unitățile de ventilație, instalațiile de încălzire a incintelor și a apei. Totodată, Comisia examinează oportunitatea introducerii unor noi etichete energetice pentru panourile solare.

Noua măsură, intrată astăzi în vigoare, este urmare a îmbunătățirii considerabile a eficienței energetice în acest sector în ultimii ani, din ce în ce mai multe „surse de lumină” (cum ar fi becurile și modulele LED) obținând clasificarea A+ sau A++ conform scării actuale.

Cea mai importantă schimbare este revenirea la o scară mai simplă A-G.

Kadri Simson, Comisarul UE pentru energie, a declarat în acest sens: „Becurile noastre și alte produse de iluminat au devenit atât de eficiente în ultimii ani, încât mai mult de jumătate din LED-uri fac parte acum din clasa A++. Actualizarea etichetelor va permite consumatorilor să vadă mai ușor care sunt produsele cele mai bune din categoria lor, ajutându-i astfel să economisească energie și bani.”

Noua scară este mai strictă și este concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificările „A” și „B”, ceea ce permite intrarea treptată pe piață a unor produse mai eficiente.

Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piață vor fi acum etichetate în mod normal ca „C” sau „D”.

Pe etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv un cod QR care face legătura cu o bază de date a UE unde consumatorii vor putea să găsească mai multe informații despre produs.

Pentru a permite vânzarea stocurilor existente, normele prevăd o perioadă de 18 luni în care produsele cu etichetă veche pot fi vândute în continuare pe piață în puncte fizice de vânzare cu amănuntul.

Pentru vânzările online însă, vechile etichete afișate online vor trebui înlocuite cu cele noi în termen de 14 zile lucrătoare.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus