Oferte locuri de munca top

Noi cresteri salariale la companiile de stat

Creșterile salariale în cazul companiilor de stat, care primesc subvenții/transferuri de la bugetul de stat pentru activitățile de exploatare privind întreținerea și repararea activelor din domeniul public primite în concesiune, vor putea depăși lunar nivelul indicelui mediu de creștere a prețurilor prognozat pentru anul 2024.

Un nou proiect de OUG propune această excepție de la prevederile alin. (7), al articolului XIII din OUG nr. 31/2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Excepția vizează companiile de stat care:

a) au în implementare obiective de investiții de interes național, finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență, Programul Transport și/sau Mecanismul de Conectare a Europei;

b) au înregistrat profit în anul 2023;

c) nu au programate pierderi în anul 2024;

d) au sumele prevăzute în bugetele de venituri și cheltuieli aprobate pentru anul 2024

Guvernanții susțin că noua excepție este necesare pentru asigurarea condiţiilor pentru implementarea programelor şi pentru atingerea ţintelor de absorbţie în corelare cu minimizarea riscului de dezangajare automată de fonduri.

De asemenea, inițiatorii noului proiect de OUG susțin că măsurile vin în contextul în care fenomenul de migrație a personalului din cadrul operatorilor economici cu capital integral de stat conduce la apariția unor blocaje în implementarea obiectivelor de investiții de interes național finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență, Programul Transport și/sau Mecanismul de Conectare a Europei, blocaje care pot determina inclusiv imposibilitatea finalizării unor astfel de investiții.

Planul Național de Redresare și Reziliență are ca termen de finalizare a proiectelor anul 2026, iar neîncadrarea în acest termen atrage blocarea finanțării pentru aceste proiecte.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus