Oferte locuri de munca top

Noi contributii pentru fondul de mediu au intrat in vigoare

Noul nivel al contributiilor la fondul de mediu datorate de operatorii economici care introduc pe piața națională bunuri ambalate sau distribuie ambalaje de desfacere a intrat în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial a Legii 143/2018 (document atașat mai jos).

Conform noii legislații, obiectivul anual de reducere a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare pentru anul 2018 este de 30%, pentru 2019 este de 35%, iar pentru anul 2020 este de 50%.

Legea nr. 143/2018 ce privește aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2017 ce modifică și completează OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu a apărut în Monitorul Oficial nr. 530 din 27 iunie 2018.

Astfel, se modifică valoarea contribuțiilor datorate de operatorii economici care introduc pe piața națională bunuri ambalate sau distribuie ambalaje de desfacere. Aceștia vor datora de acum o contribuție de 2 lei/kg.

Unitățile administrativ-teritoriale, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu procentele prevăzute mai sus a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare, vor datora o contribuție de 50 lei/tonă.

Operatorii economici autorizați pentru preluarea obligațiilor anuale de valorificare a deșeurilor de ambalaje, respectiv de gestionare a anvelopelor uzate vor datora o contribuție de 2 lei/kg.

Operatorii economici care introduc pe piața națională echipamente electrice și electronice vor datora umătoarele contribuții:

* de la data de 1 ianuarie 2017 până la data de 31 decembrie 2019, pentru diferența dintre cantitățile de echipamente electrice și electronice declarate ca fiind introduse pe piața națională și cantitățile constatate de Administrația Fondului ca fiind introduse pe piața națională;

* de la data de 1 ianuarie 2020, pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de echipamente electrice și electronice corespunzătoare obligațiilor anuale de colectare, prevăzute în OUG nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, și cantitățile efectiv colectate.

Operatorii economici care introduc pe piața națională baterii și acumulatori portabili vor datora o contribuție de 4 lei/kg, astfel:

  1. de la data 1 ianuarie 2017 până la data de 31 decembrie 2019, pentru diferența dintre cantitățile de baterii și acumulatori portabili declarate ca fiind introduse pe piața națională și cantitățile constatate de Administrația Fondului ca fiind introduse pe piața națională;
  2. de la data de 1 ianuarie 2020, pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de baterii și acumulatori portabili corespunzătoare obligațiilor anuale de colectare, prevăzute în HG nr. 1.132/2008 privind regimul bateriilor și acumulatorilor și al deșeurilor de baterii și acumulatori, cu modificările și completările ulterioare, și cantitățile efectiv colectate.

 

Descărcați aici Legea nr. 143/2018 privind Fondul pentru mediu

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Vor fi refacute mai multe sectoare de drum de pe raza a doua judete

Doua proiecte rezidentiale in pregatire in nordul Bucurestiului

Investitori belgieni pregatesc demarea unui proiect ultracentral

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2018

Sus