Oferte locuri de munca top

Noi categorii de cladiri publice, propuse spre expertizare tehnica

Cererea pentru experții tehnici va crește și mai mult după intrarea în vigoare a unor noi prevederi legale ce impun expertizarea tehnică a unor noi categorii de clădiri publice. Aceasta după ce pe 7 octombrie a fost promulgată Legea nr.170/2019 care prevede că până la data de 1 ianuarie 2021 conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ, construite înainte de anul 1978.

Acum, un nou proiect de lege propune să fie obligatorie expertizarea tehnică pentru toate clădirile care înregistrează o vechime mai mare de 20 de ani de la data construirii și care funcționează ca centre medicale. Procesul este necesar pentru încadrarea lor într-o categorie de risc seismic. Este vorba despre construcțiile cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978.

Cele mai recente amendamente aduse acestei propuneri legislative vizează prelungirea perioadei până la care conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnic: până la 1 ianuarie 2021, cu un an mai mult decât propunerea inițială.

Expertiza va fi realizată de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea fundamentării măsurilor de intervenție.

Proiectul mai prevede ca în cazul existenței unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție ar urma să fie finalizate până la data de 1 iunie 2024.

Persoanele care au atribuții de a demara aceste lucrări de expertiză sunt administratorii instituțiilor medicale. De asemenea, pentru a garanta investițiile făcute de către autoritățile centrale și locale în consolidarea și reabilitarea imobilelor ce au utilitatea de spital, policlinica sau dispensar medical, toate documentațiile pentru investiții în cuantum de peste 450.000 lei vor conține în mod obligatoriu o expertiză tehnică seismică cu o vechime de cel mult 10 ani.

Amenzi de pana la 100 mii lei

Nerespectarea acestor prevederi de către conducătorii instituțiilor publice care au în administrare aceste tipuri de construcții, precum și neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a obligațiilor va constui contravenție. Amenzile vor fi într-un cuantum cuprins între 50.000 lei la 100.000 lei.

 

Descărcați aici Amendamentele propuse

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus