Oferte locuri de munca top

Nivel de tranzactionare record pe piata de birouri

390.JPG Piata birourilor din Capitala a inregistrat in 2013 cel mai mare volum de tranzactionare din toate timpurile. Peste 300.000 mp au fost tranzactionati anul trecut in Bucuresti, potrivit companiei de consultant CBRE.

Anul 2013 a fost dominat de tranzactiile realizate de chiriasii din sectorul IT&C: peste 100.000 mp tranzactionati doar in acest sector. Chiriasii din IT&C au semnat unele dintre cele mai mari tranzactii inregistrate: cel mai mare contract de prelungire pentru o suprafata de 26.000 mp pentru un contract de 10 ani, cel mai mare contract de preinchirere al anului, precum si multiple expansiuni ale companiilor deja prezente.

In acest moment se inregistreaza diferente majore intre activitatea si indicatorii ocupationali intre diverse zone din Bucuresti. Astfel, daca la sfarsitul anului rata de neocupare generala era de 15,1%, zona de Vest si zona Centrala de Afaceri (CBD) inregistreaza rate de sub 10%, in timp ce in zona Nord si Pipera aceasta rata atinge sau chiar depaseste 20%. De mentionat ca rata de neocupare in zona Nord a crescut, acum fiind comparabila cu zona Pipera. Aceste diferente sunt evidente si in functie de tipul proprietatii – in general, proprietatile de clasa A au o rata de neocupare mai scazuta (10,7%) si exista mai putina presiune pentru descresterea chiriei prime si a celei nete efective. Proprietatile de clasa B, in special cele aflate in zone neconectate la metrou, sunt confruntate cu un interes mai scazut, cu mai mult spatiu vacant (17,8%) si o cerere instabila, ceea ce se reflecta in chirii mai mici.

Pentru anul care de abia a inceput, Razvan Iorgu, managing director CBRE Romania, a facut urmatoarele previziuni: „Estimam ca activitatea de renegociere si prelungire a contractelor existente va continua si in 2014, dar cea mai mare schimbare in urmatoarea perioada ar trebui sa vina dinspre contractele de preinchiriere. Cu anumite conturi deja active inca de la inceputul anului, un numar in crestere de astfel de contracte ar putea fi semnat in 2014. Chiriile fiind acum foarte atractive, chiriasii pot primi acum pachete financiare greu de obtinut in viitor. Asteptarile la inceput de an sunt pentru o activitate solida de tranzactionare si un numar redus de cladiri ce urmeaza a fi livrate, iar acesti factori pot contribui la scaderea ratei de neocupare de la peste 15% in prezent la sub 13% la sfarsitul anului 2014. „

Atat chiria prime ceruta cat si randamentul prime au ramas stabile ca si in trimestrele precedente si anume: 18 euro/mp/luna, respectiv 8,25%. Doar in prezenta unei activitati de preinchiriere si unui nou stoc limitat ne putem astepta la o crestere a chiriei prime cerute de maxim 2 – 2,25% pentru sfarsitul anului. Anumite zone vor continua sa fie zone favorabile chiriasilor, ceea ce se traduce in pachete financiare atractive.

Cu un numar de intarzieri inregistrate la sfarsitul anului, anticipam un volum de 124.000 mp sa fie livrati in 2014 – din care 70% sunt dezvoltati speculativ. Printre cladirile noi anticipate pentru 2014 mentionam: Green Court Bucuresti – Skanska, AFI Park II si III – AFI Europe, Hermes BC – Atenor Group. Pentru 2015 sunt in constructie la acest moment doar 3 proprietati, in total 31.000 mp. Totusi, daca activitatea de preinchiriere va creste, anumite proprietati, acum in stadiul de planificare, pot incepe constructia.

Sus