Oferte locuri de munca top

Nisipul si pietrisul vor aduce mai multi bani primariilor si consiliilor judetene

Vor crește veniturile autorităţilor locale şi judeţene pe teritoriul cărora se derulează extragerea resurselor de suprafaţă.

Nisipul și pietrişul se numără printre aceste resurse, foarte importante pentru sectorul construcțiilor.

Guvernul a aprobat procedura de încasare a redevenţei obţinute prin concensionarea din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, la propunerea Ministerului Dezvoltării.

Asrfel, 80% din fondurile obţinute în urma exploatării apelor minerale, a nisipului, a pietrişului, a altor minerale, urmează să rămână la bugetul autorităţilor locale şi judeţene pe teritoriul cărora se derulează extragerea resurselor de suprafaţă.

Sumele provenite din redevență înseamnă bani în plus la bugetul autorităților locale și județene, bani care vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea comunităților.

În anul 2021, de exemplu, au fost încasate 421.712.000 de lei din concesionarea activităților de exploatare a resurselor la suprafață, din care 337.370.000 lei, reprezentând 80%, vor fi virate către bugetele locale.

”În anul 2022, estimăm ca peste 300 de milioane de lei să intre în bugetele locale prin aceste tipuri de activități, a declarat ministrul.

Proiect rutier major, pregatit de autoritati

Mai exact, conform Codului Administrativ, cota de 40% din redevența obţinută prin concesionarea terenurilor agricole va fi virată direct către bugetul local, 40% către bugetul județean și 20% către bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.

În ceea ce privește redevențele obținute prin exploatarea resurselor minerale, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, procentele de exploatare se distribuie astfel: 35% la bugetul județului pe teritoriul căruia se face activitatea de exploatare, 45% la bugetul localității și 20% la bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.

Sumele reprezentând cota din redevența se acordă bugetelor locale începând cu data de 1 septembrie 2022.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus