Oferte locuri de munca top

Muncitori straini in constructii si alte domenii vor veni si in 2021

Sectorul construcțiilor este în fruntea celor care necesită forță de muncă. Pentru a acoperi această lipsă, în anul 2021 urmează să intre pe piața muncii din România 30.000 de lucrători străini noi-admiși, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern.

Care este nevoia de forță de muncă în construcții

În perioada ianuarie – august 2020, principalele domenii de activitate din construcții pentru care s-au eliberat adeverințe în vederea ocupării locurilor de muncă vacante care nu au putut fi ocupate deoarece nu a existat forță de muncă disponibilă au fost:

* lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – 1.568

* lucrări de construcții a altor proiecte inginerești – 2.695

* dezvoltare (promovare) imobiliară – 1.956

* lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor – 1.532

* alte lucrări speciale de construcții – 83

* activități de inginerie și consultanță tehnică – 826.

Ce a schimbat pandemia

Situația actuală creată de pandemia de coronavirus la nivel internațional a făcut ca un număr însemnat de cetățeni români să revină în țară și continuă să revină din alte state. În acest context, anul 2020 este unul total atipic față de anii anteriori, efectele pandemiei putând fi observate în toate domeniile economice.

Gradul de predictibilitate a evoluției locurilor de muncă vacante, dar și a numărului de șomeri înregistrați până la sfârșitul anului curent, dar mai ales în anii viitori, este redus, se arată în proiectul de HG.

Lipsa forței de muncă la nivelul economiei

În perioada ianuarie – august 2020, numărul total de locuri de muncă vacante era de 267.106 (în scădere cu 20,9% față de perioada similară din anul 2019, când numărul locurilor de muncă vacante declarate de angajatori era de 337.232).

Din totalul locurilor de muncă vacante, în aceeași perioadă, 54.408 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă – ANOFM.

Deficitul de forță de muncă înregistrat în România reiese și din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să angajeze cetățeni străini din afara UE.

În perioada ianuarie – august 2020, 4.135 firme au solicitat eliberarea de adeverințe pentru 49.200 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, când 4.705 de firme au solicitat eliberarea de adeverințe și s-au eliberat adeverințe pentru 57.046 de locuri vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, arată datele ANOFM.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus