Oferte locuri de munca top

Multe proiecte rezidenţiale în Bucureşti, dar puţine în centru

DSC07594Zona ultracentrală a Capitalei rămâne „amorțită” în ceea ce priveşte proiectele rezidenţiale noi, deşi regiunea Bucureşti-Ilfov este cea mai activă din ţară pe acest segment. Doar trei proiecte vor fi livrate în acest an, potrivit Homefinders.ro.

242 de apartamente noi au fost livrate din 2011 până în prezent în ultracentrul Bucureștiului, respectiv perimetrul cuprins între Universitate și Romană, Cișmigiu și Grădina Icoanei. Stocul de unități disponibile spre vânzare a fost suplimentat recent cu alte 84, din cadrul a trei proiecte care vor fi livrate anul acesta.

Oferta din zona ultracentrală este în creștere, însă la nivel de tranzacții și de ocupare a apartamentelor disponibile, zona încă nu s-a dezmorțit. Dintre cele nouă proiecte reprezentative livrate din 2011 până în prezent, doar două s-au vândut integral: Palazzo Lucilla și Urban Spaces. Procentual doar 36,5% din stocul total de unități au fost tranzacționate.

Pe segmentul de lux, anul acesta sunt deja în curs de livrare 84 de apartamente, ale căror prețuri pornesc de la 2.300 de euro pe metru pătrat util plus TVA. Deşi proiectele au fost scoase la vânzare, un singur apartament s-a tranzacționat până acum.

Prețurile medii de listă ale apartamentelor noi variază foarte mult în funcție de vecinătăți, însă majoritatea sunt similare cu cele de pe segmentul mediu-superior din nordul Capitalei. Ele pornesc de la 1.300 de euro plus TVA și ajung chiar și la 2.750 de euro plus TVA, prețuri raportate la metru pătrat util.

Daniela Drăghici, consultant HomeFinders, precizează:„Comparativ cu piețele rezidențiale dezvoltate, prețurile apartamentelor din zona ultracentrală a Capitalei sunt mai mici decât cele din zone de pe segmentul premium din Nord. Prețurile accesibile nu sunt suficiente pentru a atrage cumpărătorii, care astăzi sunt mai interesați de view-ul din apartament și de vecinătăți.”

Timpul mediu de vânzare a apartamentelor noi din ultracentru este mai mare cu 50% decât în nordul Capitalei. Principalele motive pentru care apartamentele noi se tranzacționează dificil sunt reprezentate de caracteristicile zonei. Întrucât aici există foarte puține terenuri și au dimensiuni mici, blocurile noi sunt înghesuite, iar apartamentele au vederi obturate. Totodată, blocurile noi au un număr mic de locuri de parcare.

Un alt factor care influențează decizia cumpărătorilor îl constituie vecinătățile. Proiectele noi se învecinează cu blocuri vechi, încadrate pe lista de risc seismic, naționalizate sau ocupate abuziv.

 

Sus