Oferte locuri de munca top

Modificari privind incalcarea legislatiei in domeniul concurentei

Despăgubirile în cazurile de încălcare a dispozițiilor legislației în materie de concurență ar putea fi substanțiale. Aceasta ca urmare a mai multor amendamente aduse OUG 39/2017de către deputați.

După ce în urmă cu un an Senatul a aprobat proiectul de lege privind această ordonanță, iată că deputații vor să îi aducă modificări importante.

În primul rând, a fost inclusă o prevedere care precizează că: Se prezumă că încălcările sub forma unor carteluri provoacă prejudicii constând în creșterea prețului produselor sau serviciilor vizate de cartel cu 20%. De asemenea, se prezumă că încălcările sub forma abuzului de poziție dominantă provoacă prejudicii. Autorul încălcării poate răsturna astfel de prezumții.

Deputații spun că directivele europene stabilesc, cu caracter de prezumție relativă, faptul că cele mai grave fapte anticoncurențiale, în speță cartelurile, produc prejudicii, sugerând și impunând astfel transformarea unei probabilități în certitudine.

Altă prevedere stabilește: În cazul în care cifra de afaceri totală a contravenienților se situează sub echivalentul în lei a 1 milion de euro, calculată la cursul de schimb valabil pentru sfârșitul anului anterior luării deciziei, Consiliul Concurenței poate aplica amenda la cifra de afaceri realizată pe piața relevantă definită în cazul respectiv. În cazul în care cuantumul amenzii se situează sub echivalentul în lei a 100 de euro, calculat la cursul de schimb valabil pentru sfârșitul anului anterior luării deciziei, amenda nu se mai aplică.

Totodată, deputații vor să abroge articolul conform căruia o persoana care a exercitat o funcție de demnitate publică, inspectorii de concurență, sau persoanele care au exercitat o funcție publică de  conducere cu atribuții specific Consiliului Concurenței și care doresc să exercite o activitate profesională în sectorul privat în termen de trei ani de la data încetării mandatului sau a raporturilor de serviciu sunt obligate să solicite Consiliului Concurenței emiterea unui aviz.

În proiectul de lege, grupul PSD a introdus 12 noi puncte, care au în vedere înființarea și funcționarea Consiliului Concurenței, precum și statutul membrilor plenului și personalului de specialitate.

Descărcați aici modificările aprobate de membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

800 de apartamente, un turn cu 22 etaje si vile de lux – proiectele unui dezvoltator turc

Un mare afacerist local pregateste construirea a inca 250 de apartamente

Investitie de 50 mil lei in infrastructura unui important municipiu

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.7/oct 2018

01

Sus