Oferte locuri de munca top

Modificarea legii asociatiilor de proprietari – inaplicabila si imorala

Exceptarea copiilor de la plata cheltuielilor de întreținere, precum și modificarea  zidurilor interioare din apartamente fără acordul asociațiilor de proprietari sunt măsuri incluse într-un nou proiect de lege. Acesta este, însă, vehement contestat de către reprezentanții asociațiilor de proprietari, inclusiv ai Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat ce reprezintă peste 15.000 de asociații de profil. Ei spun că propunerea este inaplicabilă și imorală  și solicită respingerea  ei.

Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, spune că este aberant să propui scutirea unor persoane de la plata un consumuri contorizate și imorală pentru că nu este moral să intervii în contractul dintre părți stabilind scutiri pe banii altora.

Viorica Stefu, președinta Asociatiei de Proprietari Bloc 15 str. Viorele nr. 34 sector 4 Bucuresti, atrage atenția politicienilor că în capitolul cheltuieli pe consumuri individuale sunt incluse-cheltuielile cu consumul de apa (rece și caldă).

Consumul de apa este dat de măsurarea din contor și atunci nu ai cum să departajezi consumul de apa numai pentru copii.

În ceea ce privește cheltuielile cu consumul de gaze, acolo unde nu este contorizat se calculează pe număr de persoane. “In blocul nostru, spune doamna Ștefu, în lunile de iarnă consumul cu gaze (necontorizat ) a fost per persoană de 6,40 lei (dec 2017), 6,02 lei (ian 2018), 5,80 lei (febr.2018) ,8 lei (martie 2018) și 4,85 lei (aprilie 2018) . Ca medie, cheltuielile nu depășesc 7 lei pe persoană. ”

De asemenea, cheltuielile cu energia electrică la funcționarea liftului au fost per persoană de 3 lei (dec 2017) ; 2,54 lei (ian 2018); 3,17 lei (febr 2018); ,08 martie 2018 si 2,45 lei aprilie 2018 .

Prin urmare, cheltuielile necontorizate pe număr de persoane însumează cam 10 lei pe lună . “Merită toată tevatura cu această modificare a legii?”, întreabă doamna Stefu.

 

Reamplasarea zidurilor dintre apartamente

Nici posibilitatea de reamplasare a zidurilor interioare nu este agreată de reprezentații asociațiilor de proprietari. Dorina Lupșe, președinte ULAL Arad, este de părere că reamplasarea zidurilor dintre apartamentele alăturate sau dintre spațiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență și nici din proprietatea comună, se poate face doar cu modificarea acordului de asociere al asociației de proprietari și cu modificarea Cărților Funciare Individuale datorită faptului că se modifică suprafața utilă a apartamentelor, precum și cota comună a acestora. Reamplasarea zidurilor dintre apartamente și proprietatea comună, care nu fac parte din structura de rezistență, se poate realiza doar cu modificarea acordului de asociere al asociației de proprietari, cu reapartamentarea întregului condominiu și cu modificarea Cărții Funciare Colective.

La rândul său, Vasile Lupu, reprezentant al Asociaţia de Proprietari Bloc G2a, scara 1 Bd. Unirii nr. 67, Sector 3, Bucuresti, spune că “este absolut inutilă o asemenea propunere căci s-ar scapa de sub control orice modificare făcută de către cei care au bani și idei, dar nu cunosc și nici nu respectă legislația din domeniul construcțiilor, ca să nu mai vorbim de bun simț“ .

 

Propuneri pentru politicieni

Senatorilor care doresc să facă ceva util în domeniul asociațiilor de proprietari doamna Viorica Stefu le sugerează să modifice legea asociațiilor de proprietari prin armonizarea acesteia cu legea zilierilor astfel încât pentru acțiuni punctuale să poată fi utilizați și zilieri. În plus, să permită utilizarea de către asociațiile de proprietari a Convențiilor Civile cu reținerea la sursă a impozitului și a cotelor de asigurări.

 

Citiți și:

51 blocuri din Bucuresti, in pregatire pentru reabilitare termica

Proiecte de extindere si reabilitare cladiri

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2018

Un comentariu;

  1. Ion said:

    Ar fi util sa aduceti in discutie si eroarea din legea 230/2007 cu privire la cota de penalizare de maxim 0.2% pe care o poate hotarî asociatia de proprietari. Este aberant sa credem ca intr-o perioada in care cotele de dobanzi pe teritoriul Romaniei sunt in medie de 7 – 7.5 % pe an, cineva ar fi propus ca o asociatie de proprietari sa poata incasa o cota de 73% pe an din penalizari.
    Este evident ca undeva – cineva a omis un zero. O cota de 0.02% ar fi cuantumul corect asa cum arata toate documentele fiscale ale perioadei de promulgare a legii 230/2007 si pana astazi..

Sus