Solplanet x AeroFix

Modernizarea Liceului Haralamb Vasiliu, fraudă de 2 milioane de lei

Contractul de achiziție publică pentru modernizarea campusului de la Grupul Școlar Haralamb Vasiliu, din orașul Podul Iloaiei, ar fi fost atribuit ilegal, susțin procurorii DNA care au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, sub infracțiunea de abuz în serviciu și alte ilegalități adiacente.

Rechizitoriul procurorilor anticorupție scoate în lumină un prejudiciu adus liceului de peste 2 milioane de lei, dintre care aproximativ 1,9 milioane reprezintă contravaloarea presupuselor lucrări de modernizare, dar care au rămas neexecutate și circa 100 de mii de lei, bani virați în contul societății contractate, reprezentând garanția de bună execuție pentru așa-zisele lucrări.

În perioada 2007 – 2008, după o serie de Hotărâri de Guvern, Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” primea suma de 4,5 milioane lei. Finanțarea făcea parte dintr-un buget total de aproximativ 150 de milioane lei, acordați de stat bugetelor locale, în vederea finanțării unor lucrări de edificare și construire de campusuri școlare.

Doi ani mai târziu, pe 10 decembrie 2007, societatea administrată de Gabor Maria câștiga procedura de atribuire a contractului de achiziție publică prin licitație deschisă pentru lucrările de reabilitare și modernizare a campusului de la liceul din Podul Iloaiei.

Începând cu data de 21 decembrie, și până la data de 19 decembrie 2008, Dobrea Gabriela a confirmat centralizatoarele valorilor realizate și o serie de lucrări aferente facturilor emise de societate, în condițiile în care o parte din lucrări nu fuseseră executate. În esență, directorul liceului semna ordinele de plată către societatea administrată de Gabor Maria, fără ca aceasta din urmă să efectueze lucrările propriu-zise.

Documentele au fost parafate în prealabil și de către celelalte două inculpate, Botez Melania – Liliana și Cataramă Georgeta. Contabilul șef al liceului, respectiv dirigintele de șantier, și-au recunoscut vinovăția în fața procurorilor anticorupție și au fost de acord cu cuantumul pedepsei propuse de magistrați: 2 ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii au dispus sechestrul asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatelor, excepție făcând doar Gabor Maria. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a popririi asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de către alte persoane fizice sau juridice, acelorași inculpate.

Inculpații vor fi judecați în stare de libertate:

* Dobrea Gabriela, la data faptei director al Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu” din orașul Podu Iloaiei (județul Iași) și ordonator de credite al acestei unități școlare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

* Gabor Maria, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu;

* Botez Melania – Liliana, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu;

* Cataramă Georgeta, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii anticorupție precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus