Solplanet x AeroFix

Mita pentru primar si dirigintele de santier

Un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract pentru lucrări de construcții, finanțat din fonduri nerambursabile, reprezintă mita solicitată de primar și dirigintele de șantier.

Mita era pentru acceptarea la plată a documentelor emise de firma de construcții a martorului (situații de lucrări), recepția, plata lucrărilor executate, etc.

Procurorii din cadrul DNA Timișoara au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11 iunie 2021, a suspecților:

* Baba Păun, primar al comunei Șopotu Nou, județul Caraș-Severin, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,
* Persoană fizică, diriginte de șantier, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – iunie 2021, cei doi suspecți, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcții (martor în cauză), un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanțat din fonduri nerambursabile.

Contractul avea ca obiect “înființare sistem de alimentare cu apă potabilă în comuna Șopotu Nou, rețea de canalizare și stație de epurare în comuna Șopotu Nou, modernizare străzi și drumuri comunale în comuna Șopotu Nou, modernizare cămin cultural Stancilova, jud. Caraș – Severin”, încheiat în anul 2011 de Primărie cu societatea omului de afaceri.
Concret, în contextul menționat mai sus, suspecții ar fi primit, în mai multe tranșe, sume de bani și foloase necuvenite, după cum urmează:
– suspectul Baba Păun – suma totală de 90.000 lei,
– dirigintele de șantier – suma totală de 98.000 lei și materiale de construcții și obiecte sanitare în valoare totală de 59.864 lei..
În același context, la data de 11 iunie 2021, dirigintele de șantier ar fi primit de la omul de afaceri suma de 38.000 de lei (reprezentând o tranșă din cei 98.000 lei menționați mai sus), moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Procurorii DNA precizează că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus