Oferte locuri de munca top

Mita pentru plata unor lucrari de construire neexecutate

Un primar a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru că ar fi primit fonduri nerambusabile prin PNDL în baza unor declarații false depuse la Ministerul Dezvoltării. Lucrările plătite nu erau executate sau recepționate.

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ioan Miculaiciuc, primar al comunei Repedea, județul Maramureș, acuzat de obținere ilegală de fonduri, uz de fals, abuz în serviciu și luare de mită.
De asemenea, a fost trimis în judecată, în stare de liberate, administratorul unei societăți comerciale, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu, dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au susțin că în cursul anului 2018, în contextul derulării contractului de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții: „Reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic Repedea, Corp A, B și C”, Ioan Miculaiciuc, în calitate menționată mai sus, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării mai multe declarații false, în care preciza că lucrările pentru care s-au emis mai multe facturi de către liderul unei asocieri de firme (care subcontractase lucrările respective societății celuilalt inculpat) au fost realizate și recepționate.

În realitate, lucrările respective fie nu au fost executate, în totalitate sau parțial, fie nu au fost recepționate.
Ulterior, după primirea fondurilor nerambursabile (Programul național de dezvoltare locală – PNDL), în valoare totală de 2.269.337 lei, Ioan Miculaiciuc ar fi achitat contravaloarea facturilor respective.
Pentru acest „serviciu”, dar și pentru ca societatea omului de afaceri să încheie noi contracte de lucrări cu comuna Repedea, edilul ar fi pretins de la acesta suma de 150.000 – 200.000 lei. Din aceasta ar fi primit în două tranșe, printr-un intermediar, suma totală de 99.000 lei.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de inculpatul Miculaiciuc Ioan.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus