Solplanet x AeroFix

Mită pentru dirigintele de santier la „Craiova Water Park” 

În dosarul reproiectării structurii de rezistență a celui mai mare complex acvatic din Craiova, în vederea reducerii semnificative a cantităților de material și manoperă, a crescut numărul inculpaților.

Procurorii anticorupție susțin că Ion Ganță a semnat listele de cantități de lucrări suplimentare și centralizatorul aferent unei dispoziții de șantier, cu toate că știa că acestea nu corespund realității. Ba mai mult, acesta știa că, prin emiterea acestei dispoziții, se creează premiza decontării de către antreprenor a unor lucrări suplimentare care nu erau necesare și care nici măcar n-au mai fost executate.

De asemenea, inculpatul Radu Mihăiță Daniel, angajat al unei societăți comerciale, a mijlocit negocierea sumei de bani pretinsă și primită ulterior ca mită de inculpatul Cezar Răzvan Romanescu, reprezentant al Project THC SRL, pentru ca acesta să nu își exercite în mod corespunzător îndatoririle legale și contractuale asumate față de Primăria Craiova.

„În același scop, inculpatul Radu Mihăiță Daniel a intermediat încheierea între S.C. Polystart Impex S.R.L. și S.C. Project Thc S.R.L. a unui contract fictiv având ca obiect prestări servicii, în valoare de 242.536 lei fără TVA, cunoscând că serviciile menționate drept obiect al contractului nu vor fi executate efectiv și că prin acesta s-a urmărit doar să se creeze o aparență de legalitate a sumelor de bani pretinse și primite de dirigintele de șantier cu titlu de mită, pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuțiilor sale contractate cu beneficiarul proiectului”, spun procurorii.

Pentru Ion Ganță și Mihăiță Daniel Radu, procurorii anticorupție cer câte 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. În plus, cer ca aceștia să plătească câte 1.500 de lei și să presteze câte o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.

Procurorii DNA spun că Polystart Impex SRL a obținut pe nedrept peste 3 milioane de lei pentru construirea „Craiova Water Park”,  rechizitoriul scoțând la iveală infracțiuni precum luarea de mită, spălarea de bani sau prezentarea de documente false.

În perioada 2013 – 2014, Polystart Impex SRL obținea pe nedrept suma totală de 3,2 milioane lei, și cu ajutorul lui Ion Ganță, angajat al unei societăți comerciale. Banii au fost virați în contextul derulării contractului de lucrări dintre Primăria Craiova și o asociere de firme din care făcea parte și Polystart, încheiat în anul 2013.

„Inculpatul Ganță Ion, primind dispoziție directă de la inculpatul Luis Guilherme Gomes de Almeida, a intermediat reproiectarea structurii de rezistență a unui obiectiv al construcției, în vederea reducerii semnificative a cantităților de material și manoperă executate efectiv, pentru a se obține în mod ilicit diferența dintre sumele de bani plătite de către beneficiar în baza unor situații de lucrări care nu conțineau mențiuni reale (corespunzătoare proiectului tehnic oficial modificat în mod ilicit) și sumele de bani cheltuite pentru lucrările executate efectiv”, arată rechizitoriul DNA.

Procurorii DNA menționează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! Aboneaza-te la newsletter – click aici!

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus