Oferte locuri de munca top

Mita pentru atribuirea de contracte publice

În scopul atribuirii unor contracte de lucrări publice și pentru aprobarea documentației necesare construirii unei hale de producție, mita a fost de 47.000 lei. Procurorii i-au reținut și pe funcționarii publici care au primit banii și pe omul de afaceri care i-a mituit.
Astfel, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a a inculpaților:
* Sârbu Laura, secretar general al Primăriei municipiului Deva, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată,
* Sârbu Hadrian, angajat în cadrul Biroului Investitori Relații Externe de la Primăria municipiului Deva, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență în formă continuată,
* Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.
În perioada 2020 – 2021, Sârbu Laura, beneficiind și de ajutorul soțului ei, Sârbu Hadrian, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei și ar fi pretins de la același om de afaceri suma de 7.000 euro pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva.
Concret, banii respectivi ar fi fost primiți și pretinși pentru traficarea influenței în scopul atribuirii către societatea omului de afaceri a unor contracte de lucrări în cadrul proiectelor derulate de Primăria municipiului Deva și pentru a asigura obținerea de către acesta a documentației necesare construirii unei hale de producție.
Influența s-a dovedit a fi una reală, deoarece la data de 5 august 2020, omul de afaceri a încheiat cu primăria municipiului Deva un contract ce avea ca obiect efectuarea unor reparații curente la „Adăpostul de urgență pe timp de noapte” (aflat în subordinea Direcției de asistență socială Deva).
Ca urmare a înțelegerii inițiale, omul de afaceri, prin intermediul societății administrate de cel de-al treilea inculpat, ar fi remis secretarului general al Primăriei municipiului Deva suma totală de 40.000 lei.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Astăzi cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii DNA precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus