Oferte locuri de munca top

Mită la recepţia unor lucrări din sectorul 1

DSC02641Doi funcţionari din cadrul Primăriei Sectorului 1 au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru luare de mită pentru recepţionarea unor lucrări de construcţii.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupțieau dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 6 august 2015, a lui  Răzvan-Mihai Iordan, la data faptelor director al Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, în prezent consilier al primarului Sectorului 1, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, si
Dan Toma, la data faptelor șef birou, ulterior director executiv adjunct în cadrul Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, funcție deținută și în prezent, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că există probe și indicii temeinice potrivit cărora :
În perioada anilor 2006-2010, Răzvan Iordan, în calitate de director al Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București și Dan Toma, șef birou în cadrul aceleiași direcții, au pretins și primit, în două, respectiv în trei rânduri, sume de bani cuprinse între 15.000 euro și 70.000 euro, pe care le-au împărțit, de la doi oameni de afaceri pentru ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să dispună întocmirea și semnarea proceselor verbale de recepție a unor lucrări de construcție.
În concret, în cursul anului 2006, firma administrată de un om de afaceri a edificat o construcție compusă din parter si 3 etaje situată în municipiul București, sector 1.
La terminarea lucrării era necesară întocmirea unui proces verbal de recepție a lucrării, recepție ce se efectua si semna, inclusiv de către un reprezentant al Primăriei Sectorului 1 București.
Efectuarea recepției lucrării în prezența reprezentantului primăriei era o etapă absolut necesară intabulării și deschiderii rolului fiscal pentru imobilul edificat, fără de care vânzarea ulterioară nu era posibilă.
Din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, responsabili pentru aceste activități erau Răzvan Iordan – director al Direcției Inspecție și Dan Toma – șef Birou recepții și regularizări taxe, din cadrul Direcției Inspecție.
Aceștia au condiționat recepționarea lucrării mai sus menționate, prin intermediul unui subordonat, de plata sumei de 30.000 euro.
După mai multe intervenții efectuate pentru reducerea cuantumului sumei pretinse, aceștia au acceptat ca suma plătită să fie în valoare de 15.000 euro. Astfel, în cursul lunii august 2006, omul de afaceri a remis, prin intermediari, suma de 15.000 euro, funcționarilor primăriei, Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan. Banii au fost împărțiți între Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan.
În cursul anului 2008, Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan, prin intermediul unui subordonat, au condiționat recepția lucrărilor executate la un imobil compus din parter și 7 etaje, situat în mun. București, sectorul 1, de plata sumei de 70.000 euro. Banii au fost plătiți de un reprezentant al antreprenorului, în aceeași modalitate, prin intermediari, funcționarilor primăriei, Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan.
În cursul anului 2010, în contextul efectuării unor lucrări de construcții la un imobil compus din parter și 3 etaje, pentru recepția lucrărilor efectuate, Toma Dan, la acel moment director executiv adjunct în cadrul Direcției Inspecție, a pretins 15.000 euro, de la administratorului firmei de construcții. În perioada imediat următoare, omul de afaceri i-a remis funcționarului primăriei, Toma Dan, prin intermediar, suma de 15.000 euro, în scopul întocmirii și semnării procesului verbal de recepție a lucrării de construcție.
La data de 7 august 2015, inculpații Iordan Răzvan-Mihai și Toma Dan urmează a fi prezentați Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului,  este o activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sus