Cristian Poteraș, primar al Sectorului 6 timp de două mandate (2004-2012), ar fi pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale 1 milion de euro pentru exercitarea atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare privind dezvoltarea unui proiect imobiliar, susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Astfel, procurorii DNA – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție, au dispus continuarea urmării penale față de suspecții:
* Poteraș Constantin-Cristian, la data faptelor primar al Sectorului 6 din București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor, în formă continuată;
* Gîdea Aureliana (fostă Poteraș), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor în formă continuată;
* Constantin Iulian, la data faptei reprezentant al societății SC Tettas SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită;
* SC Tettas SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
Așadar, în cursul anului 2007, suspectul Cristian Poteraș ar fi pretins de la reprezentații unei societăți comerciale, înregistrate într-o țară UE, suma de 1 milion de euro. Prin urmare, la data de 31 iulie 2007, acesta ar fi primit suma de 250.000 euro. Magistrații suspectează că banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).
Mai departe, în perioada 2009-2010, suspectul Cristian Poteraș, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit de la suspecții Iulian Constantin și Tettas SRL București suma de 857.800 dolari, în schimbul atribuirii unor contracte de achiziție publică, dar și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate.
Atribuirile s-ar fi realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă, interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare.
Procurorii anticorupție susțin că, în total, pe perioada mandatului lui Cristian Poteraș, Tettas SRL a fost „desemnată” furnizor de echipamente și servicii, cu o valoare totală de 37,15 milioane de lei, dintre care au fost decontați doar 30,72 milioane de lei. Suma remisă cu titlu de mită ar fi fost transmisă prin intermediul unor companii înregistrate în Cipru, controlate de suspecți.
Ba mai mult, magistrații DNA suspectează că, în perioada septembrie 2005 – iunie 2006, fostul primar, care era la acea vreme și președintele Subcomisiei de aplicare a legilor fondului funciar, ar fi derulat, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia reconstituirii dreptului de proprietate, o serie de activități, având drept scop emiterea unui titlu de proprietate asupra unor terenuri cu suprafață totală de 30.000 mp, situate pe raza sectorului 6.
După obținerea dreptului de proprietate, fostul edil și soția sa de la acel moment, Gîdea Aureliana, ar fi transferat prin diferiți intermediari și le-ar fi cerut acestora să dețină formal terenurile obținute în modalitate de mai sus, cu scopul de a ascunde originea infracțională și adevărații beneficiari ai tranzacțiilor.
Procurorii anticorupție menționează că suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Totodată, magistrații DNA precizează că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!