Oferte locuri de munca top

Mita de sute de mii de euro pentru functionari publici

Pentru infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, deturnare a licitațiilor publice, dar și trafic de influență, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a doi administratori de societăți comerciale.

În același dosar s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, pentru săvârșirea a câte unei infracțiuni de luare de mită, față de funcționarii publici Adrian Dorin Ecobescu, director al Centralei Termoelectrica Bucuresti Sud (CET SUD), punct de lucru al SC Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN), precum și Iosif Chircă, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Persoana fizică 1 ar fi dat unei persoanei fizice 2, după caz, în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate, suma totală de 514.375 lei, în legătură cu influența pe care ar fi pretins că o are asupra conducerii a două societăți cu capital majoritar de stat.

De asemenea, persoana fizică 1 ar fi dat în mod direct, suma totală de 10.000 de euro inculpatului Ecobescu Adrian Dorin, director al Centralei Termoelectrica Bucuresti Sud (CET SUD), punct de lucru al Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Persoana fizică 1, în contextul inițierii la data de 7 iulie 2023 de către o societate comercială cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achiziție publică prin licitație deschisă, ar fi realizat în data de 17august 2023 o înțelegere asupra prețului ofertelor cu un alt suspect.

Aceasta ar fi fost executată în calitate de director sucursală și împuternicit al unei alte societăți comerciale, în scopul de a denatura prețul de adjudecare a contractului de servicii.

Această înțelegere ar fi avut drept consecință atât câștigarea licitației la data de 25 august 2023, în condiții neconcurențiale, de către firma administrată de inculpat, cât și afectarea prețului de adjudecare a contractului, în dauna societății comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698,06 lei fără TVA, reprezentând diferența de valoare.

Persoana fizică 1, la instigarea unui alt suspect, în data de 20 decembrie 2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Persoana fizică 2 ar fi promis în data de 1 septembrie 2023 președintelui Directoratului unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat:

* un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitație publică fraudată;

* un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit prin achiziție directă, și ar fi dat, în legătură cu aceste promisiuni, funcționarului public suma totală de 45.000 lei și 12.000 euro, în 5 tranșe, până la data de 21.01.2024.

Hala noua, cu peste 7 mii mp sc, in incinta unei ferme zootehnice

În data de 12.06.2023 ar fi pretins de la persoana fizică 1 un procent de 3,5% din valoarea facturilor emise de o societate comercială către două societăți cu capital majoritar de stat, lăsându-l pe acesta să creadă că are influență pe lângă conducerea acestora și ar fi primit în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate, suma totală de 514.375 lei.

Totodată, în același dosar s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de funcționarii publici Ecobescu Adrian Dorin și Chircă Iosif pentru săvârșirea a câte unei infracțiuni de luare de mită corelative celor două infracțiuni de dare de mită săvârșite de persoana fizică 1.

Pe perioada controlului judiciar se interzice celor două inculpați să exercite funcția în legătură cu care au săvârșit faptele.

În cauză procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra a patru imobile aparținând inculpatului Chircă Iosif și persoanei fizice 1, respectiv asupra conturilor bancare ale inculpatului Ecobescu Adrian Dorin și persoanei fizice 2.

În dosar se mai efectuează cercetări și față de alte șase persoane care au acționat în calitate de complici/instigatori.

În cauză, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile a celor două inculpați persoane fizice, fiind sesizat în acest sens judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București.

Procurorii fac precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus