Oferte locuri de munca top

Mita de 2 mil euro pentru a debloca plati de 15 mil euro

Pentru a debloca plăți de 15 milioane de euro, datorate de stat unui constructor care a reabilitat tronsoane de cale ferată, acesta a plătit mită de peste 2 milioane de euro. Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de fosta consilieră personală a ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, și anume Mihaela Vasilica Szechely.

În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Team Delta Proiect SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. Această firmă a fost fondată în 2008 de Sebastian Vlădescu și de soțul consilierei Szechely, alături de alte persoane.

Cauza anchetată de procurorii DNA are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat.
În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.

În ordonanțele procurorilor de dispunere a controlului judiciar se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, în exercitarea atribuțiilor de consilier al ministrului Transporturilor, inculpata Szechely Mihaela Vasilica a pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcții, iar în perioada 2012 – 2015 a primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect pe care o controla, suma de 9.410.375,7 lei.
În schimbul banilor, consilierul a promis că, datorită influenței pe care o are asupra funcționarilor din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului transporturilor), îi va determina să facă demersurile necesare astfel încât ministerul să aloce CFR SA banii datorați companiei.
O parte din comisionul încasat, respectiv suma de 1.011.550 euro, a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanță, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012.
Alți doi coinculpați au participat la activitățile infracționale, în sensul în care Favino Roberto Pasquale (soțul Mihaelei Szechely) a intermediat discuțiile dintre consilier și reprezentantul companiei de construcții, cu privire la condițiile și la modul de plată a comisioanelor. Mocanu Alexandra, care a preluat de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei Team Delta Proiect (prin care s-au plătit comisioanele) după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a dispus transferul sumei de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârșirea unei infracțiuni.
Acest dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistență juridică formulată de autoritățile belgiene, iar ancheta se desfășoară în cadrul unei echipe comune de investigații (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internațională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA și autorități de aplicare a legii din Belgia. Investigația a fost realizată cu sprijinul OLAF și al Eurojust.
Procurorii DNA fac precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

Citiți și:

Turn cu 18 niveluri, in curs de autorizare

Un centru de recreere va costa aproape 18 mil euro

Peste 200 de apartamente, in curs de autorizare

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.2/ aprilie 2019

Sus