Oferte locuri de munca top

Mita de 12,5% pentru lucrari de renovare a unui sediu Romatsa

Renovarea și amenajarea interioară a unor spații care aparțin de o direcție Romatsa din Baia Mare, s-ar fi făcut fraudulos, susțin procurorii anticorupție. Ei au constatat mai multe infracțiuni la 16 contracte pentru lucrări de construcții.

Potrivit procurorilor, în perioada 2013 – 2014, Traian-Anton Rițiu, la data faptei director în Direcția Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare, a dispus achiziționarea, prin atribuire directă, a 16 lucrări de construcții, în valoare totală de 393.637 lei fără TVA. Lucrările vizau renovări și amenajări interioare, realizate prin finanțare din bugetul Romatsa Regia Autonomă București. Mai departe, lucrările au fost atribuite către Mozigres Construct SRL Baia Mare, societate comercială administrată de inculpații Vasile Pop și Mihai Pop.

Cum toate facturile erau aprobate de Administrația Centrală a Romatsa RA, Petre Gabriel Dragomirescu, în calitate de expert I în cadrul Serviciului investiții din Direcția tehnică a Romatsa RA, a primit mită 49.200 de lei pentru accetaprea unor situații de lucrări nereale, în trei tranșe, de la administratorii Mozigres.

„În cazul primei tranșe de bani, în valoare de 12.000 de lei, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel a beneficiat de ajutorul directorului Rițiu Traian-Anton, care a transmis inculpaților Pop Vasile și Pop Mihai-Vasile cuantumul sumei de bani pretinsă cu titlul de mită și modalitatea de remitere a acesteia. Pentru a disimula originea ilicită a sumei respective, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel, a instigat doi oameni de afaceri să creeze un circuit financiar și i-a determinat pe aceștia să întocmească documente contabile în acest sens”, arată un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Traian-Anton Rițiu și-a recunoscut vinovăția, a acceptat încadrarea juridică propusă de procurori și a fost de acord cu forma propusă pentru executarea pedepsei: 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a dreptului de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Totodată, inculpatul va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.

Precum primul inculpat, Petre Gabriel Dragomirescu și-a recunoscut vinovăția, acceptând forma de executare a pedepsei: 2 ani și 11 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor. Inculpatul va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.

Dosarele de urmările penală au fost trimise la Tribunalul Maramureș. În cauză, procurorii anticorupție au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei totale de 19.200 de lei aparținând inculpatului Petre Gabriel Dragomirescu, respectiva sumă fiind consemnată la bancă pe numele acestuia.

Magistrații mai precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În aceeași speță, primele percheziții aveau loc în a doua jumătate a anului 2014. La acea vreme, procurorii DNA dispuneau măsura controlului judiciar asupra directorului Traian-Anton Rițiu, precum și asupra administratorilor Vasile Pop și Mihai Pop.

 

 

arena-constructiilor-martie-2017

 

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia martie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus