Oferte locuri de munca top

Ministerul Dezvoltarii: cereri de transfer pentru plati sau rambursare in proiectele PNRR

Beneficiarii contractelor finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență pot efectua plăți după semnarea contractului de finanțare, din surse proprii, urmând să depună o cerere de transfer distinctă pentru rambursarea cheltuielilor efectuate, ne-au transmis reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Prin urmare, există și acest mecanism de plată pe care unitățile administrativ-teritoriale îl pot utiliza pentru plata facturilor emise în cadrul contractelor de achiziții publice încheiate pentru implementarea proiectelor finanțate din PNRR.

Prin HG nr. 275/2024 se modifică prevederile HG 209/2022 iar potrivit prevederilor contractului de finanțare încheiat de beneficiari cu Ministerul Dezvoltării,  „trimiterile la actele normative includ și modificările și completările ulterioare ale acestora, precum și orice alte acte normative subsecvente”.

Astfel, subliniază reprezentanții MDLPA, beneficiarii pot depune atât cereri de transfer pentru plăți care urmează a fi efectuate, cât și cereri de transfer pentru rambursarea cheltuielilor efectuate de beneficiari după semnarea contractului de finanțare.

Această informație se regăsește și în platforma de investiții a MDLPA.

Situația referitoare la numărul cererilor de transfer precum și la valoarea acestora este publicată pe site-ul ministerului accesând https://www.mdlpa.ro/pages/plati.

Concurenta foarte mare pentru un contract de 23 mil euro

Efectuarea plăților este condiționată de existența creditelor bugetare și încadrarea în limitele lunare aprobate de Guvern

Autorizarea cheltuielilor solicitate de beneficiarii contractelor de finanțare prin cereri de transfer se poate efectua numai după ce aceștia încarcă în platforma dedicată toate documentele justificative solicitate prin contractul de finanțare.

De cele mai multe ori sunt necesare clarificări la care beneficiarii răspund cu mare întârziere, aceștia solicitând prelungirea termenelor acordate pentru a răspunde solicitărilor de clarificări.

Nu în ultimul rând, afirmă reprezentanții Ministerului Dezvoltării, efectuarea plăților este condiționată de existența creditelor bugetare și încadrarea în limitele lunare aprobate prin memorandum în Guvern.

Direcția Generală Implementare Plan Național de Redresare și Reziliență din cadrul MDLPA depune toate eforturile pentru ca autorizarea cheltuielilor solicitate de beneficiari să se realizeze în cel mai scurt timp posibil.

Contractele de finanțare a proiectelor în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență sunt încheiate cu autorități ale administrației publice centrale și locale în calitate de beneficiari, Federația Patronatelor Societăților de Construcții neavând nici o calitate contractuală în acest caz.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus