Solplanet x AeroFix

Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean, trimise în judecată în dosarul despăgubirilor umflate

ciocan_justitie1Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a Mihaelei Alina Bica, fosta şefă a DIICOT şi a Crinuţei Dumitrean, fost preşedinte al ANRP, precum şi a altor inculpaţi în cadrul dosarului privind acordarea în anul 2011 a unei despăgubiri de peste 377 milioane de lei omului de afaceri Gheorghe Stelian pentru nişte terenuri din Bucureşti. Ambii inculpaţi se află în arest preventiv.
În acelaşi dosar mai sunt inculpaţi Diacomatu Sergiu Ionuţ, fost vicepreşedinte ANRP, deputatul Teodorescu Cătălin Florin, Vasilescu Oana, jurist şi şef birou în cadrul Ministerului Justiţiei (toţi trei afându-se sub control judiciar), precum şi Baciu Remus Virgil (condamnat pentur corupţie în altă cauză), Bogdan Dragoş George şi Alexandru Lăcrămioara (cei doi fiind în arest preventiv) pentru comiterea infracţiunii de “abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.
De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată şi a inculpaţilor Nuţu Emil, evaluatorul terenului în cauză (aflat în arest preventiv) şi a omului de afaceru Gheorghe Stelian, beneficiarul despăgubirii (aflat sub cotnrol judiciar), ambii, pentru comiterea infracţiunii de ”complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.
Potrivit DNA, în martie 2011, inculpaţii Dumitrean Nicoleta Crinuţa, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George și Alexandru Lăcrămioara, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de peste 13 hectare din Bucureşti a fost stabilită la suma de aproape 377,3 milioane lei. Aceasta a reprezentat o supraevaluare a terenului cu 263,3 milioane de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane.
În vederea recuperării prejudiciului, raportat la infracţiunile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi sume de bani aparţinând inculpaţilor.
Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă, solicitând obligarea inculpaţilor şi a părţilor responsabile civilmente la plata sumei de 263,3 milioane lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Toate acestea în contextul în care suma de aproape 377,3 milioane lei (n.r. aproximativ 84,5 milioane de euro la cursul din prezent), plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate, este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, respectiv aproximativ 250 milioane de lei.
Mai mult, conform estimărilor parţiale întocmite de Guvern, au fost înregistrate mai mult de două milioane de cereri formulate în temeiul legilor de reparaţie, valoarea estimată pentru finanţarea despăgubirilor vizate de aceste legi, ridicându-se la 21 miliarde euro.

Sus