Mai multe măsuri privind locuirea în țara noastră, ce fac parte din Strategia Națională a Locuirii, vor fi aprobate astăzi de Guvern (fișier atașat).
Strategia face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 10 – Fondul Local.
Strategia a fost construită pe patru piloni de bază, după cum urmează:
Locuire incluzivă vizează îmbunătățirea condițiilor de locuire ale comunităților marginalizate și ale grupurilor vulnerabile, inclusiv așezări informale.
Sunt propuse următoarele obiective specifice și direcții de acțiune:
* Asigurarea accesului la locuințe:
* Îmbunătățirea condițiilor de locuire:
Locuire accesibilă și servicii publice de calitate vizează îmbunătățirea accesului la locuințe și la condiții de locuire la costuri suportabile.
Acest obiectiv strategic are rolul de a răspunde provocărilor legate de deprivarea severă de locuințe, determinată de costurile ridicate de achiziție și de întreținere a locuințelor.
Sunt propuse următoarele:
* Locuințe adecvate la costuri accesibile:
* Dezvoltarea locuințelor în corelare cu politicile de planificare urbană și teritorială
Tranziția verde – Locuire sigură și durabilă vizează creșterea calității, siguranței și durabilității locuirii, asigurând îndeplinirea obiectivelor de mediu și a tranziției verzi.
Obiectivele propuse includ:
* Sprijinirea dezvoltării unor proiecte demonstrative pentru testarea și implementarea unor tehnici de construcție ecologice;
* Elaborare ghid dedicat administrării condominiilor de către asociațiile de proprietari (tipuri de intervenții, exemple de bune practici, mecanisme legislative și financiare).
Întărirea capacității administrative vizează creșterii cooperării și îmbunătățirii structurii de guvernanță a domeniului locuirii.
Printre măsurile propuse în cadrul pilonului se numără:
* Revizuirea Legii locuinței nr. 114/1996, prin clarificarea tipurilor de locuințe și a regimului juridic al acestora;
* Revizuirea și actualizarea actelor juridice cheie (inclusiv norme metodologice, reglementări tehnice) privind locuințele;
* Armonizarea metodologiilor și instrumentelor de monitorizare a necesarului de locuințe (inclusiv a bazelor de date) utilizate de către autoritățile cu responsabilități în domeniu.
Descărcați aici